Amiga 4000

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Amiga 4000 je bio nasljednik Commodore računara Amiga 3000.

U orginalu ovaj kompjuter izlazi u oktobru 1992. s procesorom Motorola 68040. Nezadovoljavajući rezultati prvobitne prodaje zajedno sa zahtjevima kupaca za jeftinijim modelom rezultiraju puštanjem u prodaju i slabije verzije kompjutera s procesorom Motorola 68030.

Početno zamišljena prodaja kompjutera se provodila u oblike desktop kompjutera. Kasnijim razvojem dolazi do nastanka i tower verzije.

Razlike između Amige 4000 i Amige 1200 na matičnoj ploči praktički ne postoje s izuzetkom moćnijeg procesora. Oba kompjutera imaju AGA grafičke čipove, isti operativni sistem kao i IDE konektor za hard diskove što se nalazi u potpunoj suprotnosti s Amigom 3000, koja koristi u tu svrhu nepopularni, skupi SCSI konektor.

U svoje doba ovaj kompjuter postaje simbol multimedijalnog kompjutera. Njegova popularnost u profesionalne svrhe se dokazuje kada tvrtka Escom nakon kupovine bankrotiranog Commodore-a odlučuje ponovno pokrenut proizvodnju od Amiga 1200 i Amiga 4000, dok su Amiga 600 i CD32 prepušteni historiji.