Amir Bukvić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Amir Bukvić
Rođenje1951.
Sarajevo, FNRJ

Amir Bukvić, rođen 1951. u Sarajevu,[1] je bosanskohercegovački glumac, dramski pisac i scenarist.[2][3][4] Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je glumu, a zatim je postao članom Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Odigrao je nekoliko pozorišnih uloga, između ostalog igrao je Shakespeareova Hamleta, Trepljova u Čehovljevu "Galebu" i Gregersa u Ibsenovoj "Divljoj patki".

Na inicijativu Međunarodne zajednice i Ambasade BiH u Zagrebu otvara prvi Kulturni centar Bosne i Hercegovine u svijetu. Za direktora Kulturnog centra u Zagrebu i kulturnim atašeom pri Ambasadi BiH u Zagrebu imenovan je 1994. 2000. napušta diplomatiju i vraća se pozorištu i posvećuje se pisanju drama i scenarija za film i televiziju. Autor je devet drama i tri romana. Drame su mu nagrađivane i uvrštene u antologije. Dobitnik je nagrade "Marin Držić" za dramski tekst "Aristotel u Bagdadu" i "Ko je srušio Berlinski zid". Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova te scenarija za film i televiziju.

Živi i radi u Zagrebu gdje je postao članHrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.[1][2]

Djela[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ko je ko u bh. dijaspori: pisci [Who's who in Bosnia and Herzegovina diaspora: writers]" (PDF). bihembassy.org (jezik: srpskohrvatski). Sarajevo: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH [Ministry of Human Rights and Refugees of Bosnia and Herzegovina]. 2012. str. 25. Pristupljeno 25. 1. 2023.
  2. ^ a b "Amir Bukvić: Aristotel u Bagdadu". mvinfo.hr (jezik: hrvatski). Moderna vremena. 2006. Pristupljeno 25. 1. 2023.
  3. ^ "Amar Bukvić danas slavi 41. rođendan!". RTL .hr. 10. 6. 2022. Pristupljeno 22. 1. 2023.
  4. ^ "Amar Bukvić biografija | Biografija.com". www.biografija.com (jezik: srpskohrvatski). Pristupljeno 25. 1. 2023.