Amir Bukvić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amir Bukvić
Rođenje 1951.
Sarajevo, FNRJ

Amir Bukvić, rođen 1951. u Sarajevu, je bosanskohercegovački glumac, dramski pisac i scenarist. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je glumu, a zatim je postao članom Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Odigrao je nekoliko pozorišnih uloga, između ostalog igrao je Shakespeareova Hamleta, Trepljova u Čehovljevu "Galebu" i Gregersa u Ibsenovoj "Divljoj patki".

Na inicijativu Međunarodne zajednice i Ambasade BiH u Zagrebu otvara prvi Kulturni centar Bosne i Hercegovine u svijetu. Za direktora Kulturnog centra u Zagrebu i kulturnim atašeom pri Ambasadi BiH u Zagrebu imenovan je 1994. godine. 2000. godine napušta diplomatiju i vraća se pozorištu i posvećuje se pisanju drama i scenarija za film i televiziju. Autor je devet drama i tri romana. Drame su mu nagrađivane i uvrštene u antologije. Dobitnik je nagrade "Marin Držić" za dramski tekst "Aristotel u Bagdadu" i "Ko je srušio Berlinski zid". Autor je i nekoliko dokumentarnih filmova te scenarija za film i televiziju.

Živi i radi u Zagrebu.

Djela[uredi | uredi izvor]