Amir Kubura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Amir Kubura rođen je 1964. godine u Kaknju. Diplomirao je 1987. godine na Akademiji kopnene vojske u Beogradu, nakon čega je raspoređen na službu u Đakovicu.

1992. godine napustio je JNA i prešao u Teritorijalnu odbranu BiH kao zamjenik komadanta odreda koji se formirao u Kaknju. 11. je decembra 1992. godine imenovan za pomoćnika načelnika štaba za operativno-nastavne poslove 7.muslimanske brdske brigade 3. korpusa Armije BiH. Naredbom od 6.augusta 1993. je imenovan komadantom 7. muslimanske brdske brigade, kojom je de facto upravljao prije postavljanja na taj položaj od strane Sefera Halilovića. 16. marta 1994. godine tada pukovnik Kubura postavljen je za komadanta 1. muslimanske brigade 1. korpusa ABiH. 16. decembra 1995. godine postavljen je za komadanta 443. brigade 4. korpusa ABiH, a u junu 1999 godine postao je član komande 1. korpusa ABiH. 2006. godine osuđen je na dvije i pol godine odlukom Tribunala u Hagu zbog kršenja zakona i običaja ratovanja (nepoduzimanje preventivnih mjera da spriječi pljačkanje javne i privatne imovine).