Ammonitida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ammonitida
Vremenski raspon:
JuraKreda
Parapuzosia seppenradensis
Sistematika

Ammonitida je rod razvijenih amonoidnih glavonožaca, čiji su predstavnici živili tokom karbonskih [[period (grologija)|perioda jura i kreda, obično sa zamršenim amonitskim šavovima.[1] Ammonitida su podijeljeni u četiri podreda: Phylloceratina, Lytoceratina, Ancyloceratina i Ammonitina.

Phylloceratina je predačka grupa, izvedena iz Ceratitida, na kraju trijasa. Filoceratina su evolirale u Lytoceratina, blizu početka jure, iz kojih su nastali visoko specijalizirani Anciloceratina, pri kraju jure. I filoceratina i litoceratina stvorile su različite stokove kombinirane u amonitine.

Ta četiri podreda su dalje podijeljena u različite stokove, a sastoje se od različitih porodica kombiniranih u natporodice. Neki poput Hildoceratoidea i Stephanoceratoidea ograničeni su na juru. Ostali poput Hoplitoidea i Acanthoceratoidea poznati su samo iz krede. Druge, poput Perisphinctoidea, pojavile su se u oba perioda.

Podredovi, natporodice i porodice[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Arkell et al., 1957. Mesozoic Ammonoidea; Treatise on Invertebrate Paleontology, Part L, Ammonoidea. Geol Soc of America and Univ. Kansas press. R.C. Moore (Ed).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]