Amor Mašović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Amor Mašović
Rođenje (1955-11-29) 29. novembar 1955. (starost: 63)
Sarajevo, FNRJ

Amor Mašović (Sarajevo, 1955. - ) je bosanskohercegovački političar i predsjednik Komisije za traženje nestalih FBIH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Sarajevu, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, kao i Pravni fakultet. Karijeru je počeo kao pripravnik, a kasnije i pravnik u firmi svog oca i amidže, gdje je radio do početka rata.

Početkom rata počinje raditi u komisiji za razmjenu ratnih zarobljenika, koja je poslije transformisana u Državnu komisiju za traženje nestalih osoba. Od kraja rata, pa sve do danas, učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica. Sa svojim timom otkrio je oko 18.000 posmrtnih ostataka žrtava, mahom Bošnjaka.

Član je Stranke demokratske akcije (SDA) i od 1998. godine je bio predstavnik u mnogim zakonodavnim tijelima. Član je Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Trenutno je zastupnik SDA BiH u Skupštini Kantona Sarajevo.