Analitičko slikarstvo

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pavel Filonov: Lica

Analitičko slikarstvo je slikarska praksa čiji cilj je afirmiranje slikarskog postupka. U analitičkom slikarstvu slika postaje bitna kao objekat a boja tek kao fizikalna činjenica. Ova slikarska praksa stoji u sprezi sa konceptualizacijom umjetnosti šezdesetih godina tako da se može uzeti i kao posljednja etapa štafelajne umjetnosti tj. njeno usmrćenje. Neki od predstavnika u bosanskohercegovačkoj umjetnosti su Radoslav Tadić, Edin Numankadić i Vojo Dimitrijević. Osnivač pravca Pavel Filonov (njegov rad, desno), je napisao teoretski rad Ideologija analitičkog iskustva i izdao ga 1930. godine.Nuvola apps package graphics.svg Nedovršeni članak Analitičko slikarstvo koji govori o umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: