Anatoksin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Anatoksin je bakterijski toksin/otrov čija je toksičnost umanjena ili uklonjena (dezaktivacija) hemijskim ili toplotnim djelovanjem s time da su njegova svojstva poput imunogenosti ostala očuvana. Npr. anatoksin tetanusa se dobija iz tetanospazmina bakterije Clostridium tetani koja uzrokuje tetanus. Anatoksin tetanusa se još koristi za dobijanje vakcina obogaćenih plazmom.

Hemijska dezaktivacija se vrši Ramon metodom, već čitav vijek. Toksin se tretira 4%-tnim rastvorom formaldehida na temperaturi od 37 °C tokom 30 dana, odnosno dok se otrov potpuno ne ukloni.

Anatoksini se koriste kao vakcine, npr. protiv difterije i tetanusa. Unošenjem vakcine stvaraju se antitijela koja potiču uništenje toksina i sprječavaju razvoj bolesti.