Andragogija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Najstariji dokument gde se spominje po prvi put termin Andragogik u knjizi Alexandra Kappa "Platonova teorija obrazovanja" - 1833

Andragogija je nauka koja proučava mogućnosti, probleme, metode i tehnike sistematskog obrazovanja i vaspitanja odraslih.[1] Zasnovana je na filozofiji doživotnog učenja, koja ne podrazumijeva doživotno formalno obrazovanje u školi, već kontinuirano učenje i usavršavanje.[2] Međutim, andragogija ne isključuje formalno (školsko) obrazovanje. Naprotiv, ona objedinjuje sva 3 obrazovna puta: formalni (školovanje), neformalni (kursevi, seminari, obuke i sl.) i informalni (čitanje knjiga, gledanje tv emisija, čitanje novina, surfanje po internetu i sl). Objedinjavanje sva 3 obrazovna puta je neophodno sa stanovišta savremenog društva kojeg karakterišu brze promjene. U prijevodu, da bismo opstali u savremenom društvu, neophodno je da budemo u toku sa novim informacijama, znanjima, dostignućima koja se stalno mijenjaju. To je jedini način da budemo zaposleni, jer nije dovoljno završiti fakultet. Npr. naši roditelji sa znanjima, vještinama i kompetencijama koje su stekli u vrijeme svog školovanja danas ne bi mogli uopće da se zaposle, jer danas se traži znanje stranih jezika, poznavanje rada na računaru, vještine timskog rada, komunikacijske vještine i sl. Upravo u tome je suština andragogije-u doživotnom učenju. Bazu stičemo u formalnom obrazovanju (školovanjem), a nadogradnju čine pomenuti neformalni i informalni vid obrazovanja. Kontinuirano obrazovaanje i učenje nije važno samo sa aspekta zapošljivosti, već i sa aspekta uspešnog obavljanja svojih društvenih i porodičnih uloga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ KOMPARATIVNA-ANALIZA-INSTITUCIONALNOG-SISTEMA-OBRAZOVANJA-ODRASLIH-U-BOSNI-I-HERCEGOVINI-I-ZEMLJAMA-REGIONA-EMINA-CEKRO.pdf (PDF). fpn.unsa.ba.
  2. ^ Despotović, Momir. "Obrazovanje odraslih u društvu koje uči (Momir Despotović)" (PDF). Arhivirano s originala 30. 4. 2013. Pristupljeno 28. 8. 2023. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]