Andragogija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Najstariji dokument gde se spominje po prvi put termin Andragogik u knjizi Alexandra Kappa "Platonova teorija obrazovanja" - 1833

Andragogija je nauka koja proučava mogućnosti, probleme, metode i tehnike sistematskog obrazovanja i vaspitanja odraslih. Zasnovana je na filozofiji doživotnog učenja, koja ne podrazumijeva doživotno formalno obrazovanje u školi, već kontinuirano učenje i usavršavanje. Međutim, andragogija ne isključuje formalno (školsko) obrazovanje. Naprotiv, ona objedinjuje sva 3 obrazovna puta: formalni (školovanje), neformalni (kursevi, seminari, obuke i sl.) i informalni (čitanje knjiga, gledanje tv emisija, čitanje novina, surfanje po internetu i sl). Objedinjavanje sva 3 obrazovna puta je neophodno sa stanovišta savremenog društva kojeg karakterišu brze promjene. U prijevodu, da bismo opstali u savremenom društvu, neophodno je da budemo u toku sa novim informacijama, znanjima, dostignućima koja se stalno mijenjaju. To je jedini način da budemo zaposleni, jer nije dovoljno završiti fakultet. Npr. naši roditelji sa znanjima, vještinama i kompetencijama koje su stekli u vrijeme svog školovanja danas ne bi mogli uopće da se zaposle, jer danas se traži znanje stranih jezika, poznavanje rada na računaru, vještine timskog rada, komunikacijske vještine i sl. Upravo u tome je suština andragogije-u doživotnom učenju. Bazu stičemo u formalnom obrazovanju (školovanjem), a nadogradnju čine pomenuti neformalni i informalni vid obrazovanja. Kontinuirano obrazovaanje i učenje nije važno samo sa aspekta zapošljivosti, već i sa aspekta uspešnog obavljanja svojih društvenih i porodičnih uloga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]