Android

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Android je robot napravljen tako da izgleda kao čovjek,[1] kako po izgledu tako i u ponašanju, za razliku od ginoida napravljenog da izgleda kao žena. Riječ je izvedena iz grč. andr- u značenju "čovjek, muškarac, muž" i nastavka -eides, koji se koristi u značenju "iz vrste, sličan" (od eidos, "vrsta"). Riječ droid, za robota iz sage Star Wars, izvedena je iz tog značenja. Za sada, androidi ostaju u domeni naučne fantastike i česti su na filmovima i televiziji. Međutim, neki humanoidni roboti već postoje.

Projekti[uredi | uredi izvor]

DER 01, japanski aktroid.

Japan[uredi | uredi izvor]

Japanska "The Intelligent Robotics Lab" (Laboratorija za inteligentne robote), pod upravom Hiroshi-ja Ishiguro-a, na Univerzitetu Osaka, i Kokoro Co., Ltd., su pokazali Actroid-a[2] na Expo 2005, u Prefekturi Aichi, Japan. U 2006., Kokoro Co. je razvio novog DER 2 androida. Njegova visina je 165 cm. Ima 47 pokretnih tačaka. DER2 može ne samo da svoj izraz, nego može pomicati ruke i noge i savijati tijelo.

Koreja[uredi | uredi izvor]

EveR-2, prvi android koji može da pjeva

KITECH je istražio i razvio EveR-1[3] androida, model za interpersonalnu komunikaciju, sposobnog da oponaša ljudske izraze lica preko facijalne "muskulature", i ujedno sposobnog za jednostavan razgovor, imajući mogućnost govora od oko 400 riječi. Ona je visoka 160 cm, i teži 50 kg, i izgledom je usklađena sa prosječnom Korejankom u dvadesetim godinama.

Iran[uredi | uredi izvor]

Surena (Perz.: سورنا) je humanoidni robot koji je razvijen i proizveden u zajedničkom projektu između “Centra za napredna vozila (CAV), Univerziteta u Teherana” i “naučno-istraživačkog Društva iranske industrije i rudnika”. Model Surena 2 može da pleše.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Van Riper, A. Bowdoin (2002). Science in popular culture : a reference guide. Library Genesis. Westport, CT : Greenwood Press. ISBN 978-0-313-31822-1.
  2. ^ Incredibly realistic male and female android robots from Japan - Actroid-F #DigInfo, pristupljeno 2023-08-28 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ [https://web.archive.org/web/20160304040533/http://bsrc.kaist.ac.kr/board/read.cgi?board=Drhan&y_number=46 "[47] �뷡�ϰ� ���ߴ� �κ� EveR-2 Muse (Drhan)"]. web.archive.org. 2016-03-04. Arhivirano s originala 4. 3. 2016. Pristupljeno 2023-08-28. replacement character u |title= na mjestu 6 (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Android koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.