Android

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za operativni sistem namijenjen mobilnim uređajima, pogledajte Android (operativni sistem).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Android je robot napravljen tako da izgleda kao čovjek, kako po izgledu tako i u ponašanju, za razliku od ginoida napravljenog da izgleda kao žena. Riječ je izvedena iz grč. andr- u značenju "čovjek, muškarac, muž" i nastavka -eides, koji se koristi u značenju "iz vrste, sličan" (od eidos, "vrsta"). Riječ droid, za robota iz sage Star Wars, izvedena je iz tog značenja. Za sada, androidi ostaju u domeni naučne fantastike i česti su na filmovima i televiziji. Međutim, neki humanoidni roboti već postoje.

Projekti[uredi | uredi izvor]

DER 01, japanski aktroid.

Japan[uredi | uredi izvor]

Japanska "The Intelligent Robotics Lab" (Laboratorija za inteligentne robote), pod upravom Hiroshi-ja Ishiguro-a, na Univerzitetu Osaka, i Kokoro Co., Ltd., su pokazali Actroid-a na Expo 2005, u Prefekturi Aichi, Japan. U 2006., Kokoro Co. je razvio novog DER 2 androida. Njegova visina je 165 cm. Ima 47 pokretnih tačaka. DER2 može ne samo da svoj izraz, nego može pomicati ruke i noge i savijati tijelo.

Koreja[uredi | uredi izvor]

EveR-2, prvi android koji može da pjeva

KITECH je istražio i razvio EveR-1 androida, model za interpersonalnu komunikaciju, sposobnog da oponaša ljudske izraze lica preko facijalne "muskulature", i ujedno sposobnog za jednostavan razgovor, imajući mogućnost govora od oko 400 riječi. Ona je visoka 160 cm, i teži 50 kg, i izgledom je usklađena sa prosječnom Korejankom u dvadesetim godinama.

Iran[uredi | uredi izvor]

Surena (Perz.: سورنا) je humanoidni robot koji je razvijen i proizveden u zajedničkom projektu između “Centra za napredna vozila (CAV), Univerziteta u Teherana” i “naučno-istraživačkog Društva iranske industrije i rudnika”. Model Surena 2 može da pleše.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Icon-gears2.svg Nedovršeni članak Android koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.