Andrologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Androlog
Zanimanje
TipLjekar, (sub)specijalnost
Sektor aktivnostiMedicina
Opis
Sposobnosti(Sub)specijalista
ObrazovanjeVisoko, MA, Dr.
Mjesta zaposlenjaBolnice, klinike
Srodni posloviSistematski pregledi

Andrologija (grč.|ἀνήρ - anēr, genitiv ἀνδρός - andros = muškarac + λογία – logia = nauka, znanje) je medicinska specijalnost koja se bavi muškim zdravljem, posebno u vezi s problemima muškog reproduktivnog sistema i urološkim problemima koji su jedinstveni za muškarce. Pandan je ginekologija, koja se bavi medicinskim pitanjima koja su specifična za žensko zdravlje, posebno reproduktivno i urološko zdravlje.

Specifičnosti[uredi | uredi izvor]

Andrologija pokriva proučavanje anomalija u vezivnom tkivu koje se odnose na genitalije, kao i promjene u volumenu ćelija, poput genitalne hipertrofije ili makrogenitosomije.[1]

S reproduktivnog i urološkog gledišta, specifičnosti za muškarce medicinski i hirurški zahvati uključuju vazektomiju, vazovazostomiju (jedan od postupaka vazektomije), orhidopeksiju i obrezivanje („đerašenje“), kao i intervencije za rješavanje muških genitourinarnih poremećaja, kao što su slijedeći:

Anatomija muških genitalija i mokraćnog sistema

Historija[uredi | uredi izvor]

Za razliku od ginekologije, koja ima mnoštvo programa certificiranja medicinskih odbora širom svijeta, andrologija ih nema. Andrologija se proučava kao posebna specijalnost tek od kasnih 1960-ih: prvi specijalistički časopis na tu temu bio je njemački periodični časopis "Andrologie" (sada nazvan "Andrologia"), koji je izlazio od 1969. nadalje.[2] Sljedeći specijalni časopis koji pokriva i osnovnu i kliničku andrologiju bio je International Journal of Andrology („Međunarodni časopis za andrologiju“), osnovan 1978. godine, koji je postao službeni časopis Evropske akademije za andrologiju 1992. godine. Američko društvo za andrologiju 1980. pokrenulo je Journal of Andrology („Časopis za andrologiju“). Od 2012. , ova dva društvena časopisa spojila su se u jedan vodeći časopis na terenu, nazvan Andrology („Andrologija“) [1], with the first issue published in January 2013.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Thelander, Hulda E., and Mollie Cholffin. "Neonatal cortical insufficiency (Addison's disease) associated with the adrenogenital syndrome." The Journal of Pediatrics 18.6 (1941): 779-792.
  2. ^ Social Studies of Science (1990) 20, p. 32
  3. ^ Meistrich ML & Huhtaniemi IT (2012). "'ANDROLOGY'– The New Journal of the American Society of Andrology and the European Academy of Andrology". International Journal of Andrology. 35: 107-108. doi:10.1111/j.1365-2605.2012.01261.x.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Šablon:Reproduktivno zdravlje