Okrunjena šumarica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Anemone)
Anemona
Anemona
Anemona
Sistematika
CarstvoBiljke
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedRanunculales
PorodicaRanunculaceae
RodAnemona

Anemona, sasa ili šumarica (lat. Anemone coronaria) je biljka sa podzemnim stablom u obliku gomolja, porijeklom iz južne Francuske. Raste u visinu do 30 cm. Listovi su otrovnozelene boje, obrazuju prizemnu rozetu. Cvjetovi su pojedinačni, bijeli, ružičasti, crveni, tamnoljubičasti. Cvjeta od aprila do maja. Ako se sadi u proljeće cvjeta ponovo u jesen, kada daje obilnije cvjetove.

Uzgoj[uredi | uredi izvor]

Razmnožava se diobom gomolja, tako da svaki dio ima po jedan pupoljak. Gomolji se sade u jesen ili proljeće. Sade se u plodnu baštensku zemlju na dubini od 5 do 6 cm i na rastojanju od 10 do 15 cm.
Kod proljetne sadnje potrebno je gomolje 24 sata prije sadnje potopiti u vodu, kako bi se osvježili. Ako se gomolji posade u septembru, u toku zime treba ih pokriti slamom da ne promrznu.
Pri sadnji gornji dio gomolja sa okcem mora da bude okrenut nagore. Kada se nadzemni dio biljke (stablo, listovi) osuši, očistiti ih i staviti u kartonske kutije do naredne sadnje. U bašti biljku treba saditi u polusjenci. Biljka se koristi za cvijetne lijehe, grupe i kao rezano cvijeće.