Anergija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Anergija je ona energija koja se ne može upotrijebiti za rad. Ona je suprotna eksergiji. U principu radi se o rezervoaru toplote (jezero, rijeka, more, atmosfera, Zemljino tlo). Anergija se također nalazi kod razhladnih tokova SUS motora, termolelektrana itd. Anergija se može smatrati ona energija koja je obogaćena entropijom.

Princip i upotreba u praksi[uredi | uredi izvor]

Da bi se ostvario korisni rad potrebna je razlika, odnosno dva nivoa, toplote. Toplotni rezervoar, koji okružuje neku toplotnu mašinu, u kojem vlada na svakom mjestu ista tempeartura ne može se upotrijebiti za korisni rad (perpetuum mobile 3. vrste).[1] Primjera radi toplotna pumpa koristi toplotu (niža temperatura) okoline za zagrijavanje (viša temperatura) domaćinstava ali je potrebna dodatna (obično električna) energija za njen pogon. U prirodi se nalaze rezervoari različitih temperatura no razlika je mala a time korisni stepen (Carnotov ciklus). Svaki prirodni ili vještački rezervoar toplote poput bojlera, ledenih, stratifikacijski itd. su rezervoari anergije. Mreža koja prenosi toplotnu energiju naziva se anergetska mreža.[2] U susštini svaka energija se može podjeliti na anergiju i eksergiju:[3]

Energija=anergija+eksergija;

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Paschotta, Rüdiger (5. 12. 2013). "Perpetuum Mobile". RP-Energie-Lexikon (jezik: njemački). Pristupljeno 24. 4. 2017.
  2. ^ Paschotta, Rüdiger (27. 7. 2016). "Anergie". RP-Energie-Lexikon (jezik: njemački). Pristupljeno 24. 4. 2017.
  3. ^ Leischner, Udo. "Energie = Exergie + Anergie". udo-leuschner.de (jezik: njemački). Pristupljeno 28. 4. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]