Antemije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antemije
Car Zapadnog rimskog carstva
Vladavina12. april 467 – 11. juli 472.
PrethodnikLibije Sever
NasljednikOlibrije
SupružnikMarcija Eufemija
Rođenje420.
Konstantinopolj, Bizantijsko carstvo
Smrt11. juli 472. (u 52. godini)
Rim, Zapadno rimsko carstvo

Antemije (Procopius Anthemius Augustus; 420 – 11. juli 472) bio je car Zapadnog rimskog carstva od 467. do 472. godine. Vjerovatno je bio posljednji car Zapadnog rimskog carstva koji je pokazao vladarske sposobnosti. Pokazao je volju da se suoči sa nevoljama koje je Zapadno carstvo imalo sa Vizigotima u Španiji i Vandalima u sjevernoj Africi. Ubio ga je njegov general Ricimer.

Porijeklo i mladost[uredi | uredi izvor]

Antemije je pripadao rodu Prokopija. Bio je sin Prokopija koji je bio magister militum. Također, bio je oženjen kćerkom bizantijskog cara Markijana. Antemije je svoju karijeru počeo ratujući protiv Huna i Gota na Dunavu.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

U početku Antemija je podržavao bizantijski car Lav I. I u drugim diplomatskim poljima Antemije je bio uspješan: oženio je svoju kćer za Ricimera, koji je komandovao najjačom vojskom u Italiji. Također, Antemije je bio u dobrim odnosima sa glavnim komadantom Ilirika Marcelin.

Međutim, u ratu protiv Vandala, došlo je do neuspjeha. U početku je doduše vandalska flota bila uništena, ali su onda Rimljani, uprkos pomoći Bizantije, doživjeli uništenje svoje flote od strane Gejzerika. Najbolji rimski vojskovođa Marcelin bio je ubijen na Siciliji.

Bolest i smrt[uredi | uredi izvor]

Godine 470. Antemije se razbolio, a nakon što je ozdravio počeo se svetiti mnogim uticajnim ljudima jer je vjerovao da su ga začarali crnom magijom. Plašeći se za svoju sudbinu, Ricimer, magister militum, okupio je 6000 ljudi i započeo je otvorenu pobunu u Milanu protiv Antemija. Pet mjeseci kasnije, Ricimer je uspio da osvoji Rim i zatim je zarobio i ubio Antemija.