Antemurale Christianitatis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Antemurale Christianitatis je ime koje je papa Lav X dao Hrvatima zbog borbe protiv Osmanlijskog carstva i odbrane kršćanstva.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kad su Turci god. 1453. osvojili Carigrad, papa Kalist III. pozvao je sve kršćanske narode u križarski rat. U kršćanskoj vojsci koja je u julu 1456. godine porazila 150.000 turskih vojnika pod Beogradom, učestvovao je veliki broj Hrvata koje je pokrenuo franjevac Ivan Kapistran. Protuosmanlijski križar i branitelj kršćanstva, fra. Ivan Kapistran (Giovanni da Capestrano) umro je god. 1456. u Iloku, a zbog mnogobrojnih posmrtnih čudesa i viđenja proglašen je svecem.

Protiv višestruko brojčano jačih turskih osvajača, Hrvati su vodili najžešće ratove u 16. vijeku i 17. vijeku koja su nazvana kao "duo plorantes saecula Croatiae" ("dva plačuća vijeka Hrvatske"). Naslov "Antemurale Christianitatis" ("predziđe kršćanstva"), koji je dobiven 1519. od pape Lava X, nije bio jedini naslov takvog tipa i on se pojavljuje i u drugih kršćanskih država u sukobu sa Osmanlijama. Većinu odbrane financirali su austrijski unutarnji staleži (otprilike iznad 95%), a odbrani granice nije učestvovao samo hrvatski etnički element, već i "njemački", "mađarski" i etnicitet kojeg je upitan, "vlaški" čiji su pripadnici uglavnom, ne isključivo, pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.