Antička Makedonija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kraljevina Makedonija
Μακεδονία
808. - 168. p.n.e.
Države poslije:
Kraljevina Pergamon Flag of None.svg
Seleučko carstvo Flag of None.svg
Ptolemejsko kraljevstvo Flag of None.svg
Makedonija (rimska provincija) Flag of None.svg
Zastava Grb
Položaj na karti
Glavni grad Aigai (808. - 399.p.n.e.)
Pela (399. - 167.p.n.e.)
Državno uređenje Monarhija
 -  808. - 778. p.n.e. Karan Makedonski
 -  179. - 168. p.n.e. Perzej Makedonski

Kraljevina Makedonija (Grčki: Μακεδονία, Makedonía) je bilo antičko kraljevstvo na sjevernoj periferiji klasične Grčke[1], a kasnije dominantna država helenističke Grčke. Većim dijelom njenog postojanja vladala je legendarna dinastija Argead, a zatim Antipatridi i konačno Antigonidi. Makedonsko kraljevstvo se nalazilo na sjeveroistočnom dijelu grčkog poluotoka, omeđena Epirom na zapadu, Peonijom na sjeveru, Trakijom na istoku i Tesalijom na jugu.

Prije 4. stoljeća p.n.e. Makedonija je bila malo kraljevstvo u sjevernoj Grčkoj i nalazilo se izvan područja kojim su dominirali veliki polisi Atina, Sparta i Teba, i jedno je vrijeme bila podređena Ahemenidskom carstvu. Za vrijeme vladavine Filipa II (359.p.n.e. - 336.p.n.e.) dolazi do uspona Makedonije, koja se prvo oslobodila perzijske vladavine i počela da kontroliše čitav grčki svijet.[2] Pomoću inovativne makedonske vojske, Filip je porazio Atinu i Tebu u odlučujućoj bici kod Heroneje 338. godine p.n.e. i pokorio ih, držeći Spartu pod kontrolom. Njegov sin Aleksandar Veliki je ostvario san svog oca da komanduje cijelom Grčkom osnivajući Savez grčkih država, nakon zauzimanja Tebe. Mladi Aleksandar je tada bio spreman da vodi vojsku koja je težila da se osveti Ahemenidskom carstvu, zbog invazije na Grčku u 5. stoljeću p.n.e.

Aleksandar Veliki je bio uspješan u ratovima protiv Ahemenidskog carstva i na kraju je zauzeo teritoriju koja se protezala do rijeke Ind. Tada je njegovo Makedonsko carstvo bilo najmoćnije carstvo na svijetu stvarajući helenističku državu. Grčka umjetnost i književnost je cvjetala u novim osvojenim zemljama a napredak u filozofiji i nauci se proširio antičkim svijetom. Od najvećeg značaja su doprinosi Aristotela, učitelja Aleksandra Velikog, čija su se djela proučavala stoljećima nakon njegove smrti.

Nakon smrti Aleksandra Velikog 323. godine p.n.e., slijede ratovi dijadosa i podjela carstva. Kraljevina Makedonija nastavlja svoje postojanje kao grčki kulturni i politički centar u Mediteranskom regionu zajedno sa Ptolemejskim kraljevstvom, Seleučkim carstvom i Atalid kraljevstvom. Važni gradovi poput Pele, Pidne i Amfipolisa su bili uključeni u borbi za kontrolu teritorija. Osnovani su novi gradovi, kao što je Solun od strane uzurpatora Kasandera, koji je danas drugi grad po veličini u današnjoj Grčkoj. Pad utjecaja Makedonije započeo je usponom Rima sve dok je nije zauzeo tokom Makedonskih ratova.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rana historija i legenda[uredi | uredi izvor]

Zemljište oko Aegae (današnja Vergina), prve makedonske prijestolnice, je bila dom različitih naroda. Makedonija se u početku zvala Emathija (po kralju Emathionu), a grad Aegae se zvao Edesa i bio je prijestolnica legendarnog kralja Midasa. Oko 650. godine p.n.e. antička grčka kraljevska dinastija Argead na čelu sa Perdikasom I je izgradila prvu palatu u Aegaei.

Prvu makedonsku državu je krajem 8. i početkom 7. stoljeća p.n.e. osnovala dinastija Argead, koja je, prema legendi, emigrirala iz grčkog grada Argosa na Peloponezu (po njemu je dobila ime Argead). Herodot spominje ovaj mit nakon što ga je Aleksandar Veliki zamolio da dokaže njegovo grčko porijeklo kako bi učestvovao na Olimpijskim igrama, atletskom događaju u kojem su imali pravo učestvovati samo muškarci grčkog porijekla. Aleksandar je dokazao svoje (Argead) porijeklo i bilo mu je dozvoljeno da učestvuje na Olimpijskim igrama. Prema historičaru Justinu, Karanus je u pratnji mnogih grka u potrazi za novim domom došao u Edesu i preimenovao ga u Aegae. Nakon toga, protjerao je kralja Midasa i formirao novo kraljevstvo. Nasuprot tome, Herodot kazuje da je Dorus, sin Helene, vodio svoj narod u Histaeotis, odakle su prešli u Pindus, gdje su se naselili kao makedonci. Kasnije će ogranak ovog naroda preseliti na jug i biti poznati kao Dorani.

Makedonsko kraljevstvo je smješteno na plodnoj aluvijalnoj ravnici, koju navodnjavaju rijeke Bistrica i Vardar, poznatog kao Donja Makedonija, sjeverno od planine Olimp. Tokom vladavine Aleksandra I Makedonskog, makedonci su započeli proširenje svog kraljevstva na Gornju Makedoniju, koju su naseljavala nezavisna makedonska plemena Lincestai i Elmiotae. Na krajnjem sjeveru Makedonije živjeli su razni ne-grčki narodi, kao što su Peoni, tračani i iliri sa kojima su makedonci često bili u sukobu. Na jugu se Makedonija graničila sa Tesalijom, a na zapadu sa Epirom.

U blizini današnjeg grada Vera, Perdikas I i njegov sin Argaeus I su izgradili prijestolnicu Aigai (današnja Vergina). Godine 512. p.n.e. Makedonija je postala vazalna država Ahemenidskom carstvu tokom vladavine Darija I. Nakon Jonskog ustanka, perzijska vladavina na Balkanu je potisnuta. Nakon što je uspješno potisnuo pobunu, Mardonije je ponovo pokorio Trakiju i osvojio Makedoniju. Tokom vladavine kralja Aleksandra I (495. - 450. p.n.e.), Makedonija je povratila svoju nezavisnost nakon Grčko-perzijskih ratova. Tokom Peloponeskog rata, Makedonija je bila sekundarna sila koja je naizmjenično davala podršku i Sparti i Atini.

Uspon carstva[uredi | uredi izvor]

Nakon kratkotrajne vladavine Amintasovih sinova Aleksandra II i Perdike III, na vlast je došao Amintasov treći sin Filip II koji je započeo makedonsku dominaciju u Grčkoj. Tokom vladavine Filipa II (359. - 336. p.n.e.), Makedonija je proširila teritoriju u Peoniji, Trakiji i Iliriji. Filip II je redizajnirao makedonsku vojsku stvarajući hoplitske snage, tešku konjicu i laku pješadiju. Produžavanjem koplja i smanjenjem štita glavnoj pješadiji povećao je njene ofanzivne sposobnosti. Njegova prva vojna akcija protiv Ilira je osigurala sjevernu granicu carstva. Uvidjevši stvarnu moć pješadije, odlučio je da napadne grčki grad Amfipolis koji je bio trgovački i pomorski centar. To se nije svidjelo Atini koja je pokušala da obuzda rastuću moć Makedonije, ali su bili zauzeti izbijanjem Savezničkog rata. To je iskoristio Filip II zauzimajući cijelu Tesaliju.

Nakon izbijanja Trećeg svetog rata između Fokide i Tebe 356. godine p.n.e., Teba je sklopila savez sa Filipom II koji je pobijedio Fokidu i njene saveznike u bici na Kročkom polju. Nakon toga je Makedonija postala vodeća država Amfiktionskog saveza. U nastavku sukoba sa Atinom, Filip je umarširao istočno kroz Trakiju u pokušaju da presjeće snabdjevanje žitarica sa Crnog mora. Uvidjevši opasnost od uspona Makedonije, Demosten je stvorio veliku koaliciju kako bi se suprostavio makedoncima. Ovoj koaliciji se pridružila i Teba koja je imala najjaču vojsku od svih grčkih gradova-država. Međutim, Filip II je pobijedio saveznike u bici kod Heroneje postajući neprikosnoveni gospodar Grčke.

Filipov sin Aleksandar III (356. - 323. p.n.e.) je uspio da proširi makedonsku vlast nad svim grčkim gradovima-državama i cijelim Ahemenidskim carstvom.[3] Stvaranjem ogromnog carstva došlo je do širenja grčkog jezika i kulture. Iako je carstvo bilo podijeljeno na nekoliko helenističkih kraljevina nakon Aleksandrove smrti, njegova osvajanja su ostavila trajno naslijeđe u novoosnovanim gradovima najavljujući helenistički period. Nakon podjele Aleksandrovog carstva između dijadosa, Makedonija je pala pod vlast dinastije Antipatrid koja je svrgnuta od strane dinastije Antigonid 294. godine p.n.e.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Enciklopedija Britannica: Kraljevina Makedonija
  2. ^ "N.G.L. Hammond, F.W Wallbank - A HISTORY OF MACEDONIA". Oxford university press, 2001. Pristupljeno 9. 2. 2016.
  3. ^ "Alexander the Great Alexander of Macedon Biography". history of macedonia blog. Pristupljeno 9. 12. 2018.
  4. ^ "John J. Popovic – Alexander III the Great of Macedon". PROJECT by John J. Popovic. Pristupljeno 9. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]