Antibirokratska revolucija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Antibirokratska revolucija označava politički razvoj u Srbiji krajem 80-tih godina 20. stoljeća, tokom kojih su organizirane velike demonstracije po svim većim gradovima u Srbiji. Osnovna odlika ovih demonstracija bio je zahtjev za ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine, snažna podrška tadašnjem prvom čovjeku SK Srbije, Slobodanu Miloševiću, te instrumentalizacija medija, prije svega, dnevnika Politika.[1] Serijom mitinga u ljeto i jesen 1988.godine, antibirokratska revolucija dovela je do rušenja pokrajinskih vlasti na Kosovu i Vojvodini te republičke vlasti u Crnoj Gori.

Vrhunac ovih događaja, bilo je okupljanje naroda na Gazimestanu povodom obilježavanja 600. godišnjice bitke na Kosovu 1989. godine.

Pokušaj organiziranja sličnog mitinga u Sloveniji je spriječen. U Hrvatskoj mitinzi u manjem obimu su održavani u Kninu i drugim mjestima sa srpskom većinom [2] dok je u BiH „antibirokratska revolucija“ imala neposredne implikacije kroz „aferu Agrokomerc“ i smjenu tadašnjeg republičkog rukovodstva.[3]

Posljedica antibirokratske revolucije bila je ukidanje autonomije Kosova i Vojvodine te postavljanje prosrpskog vodstva u tim pokrajinama te u Crnoj Gori. Na ovaj način Srbija je osigurala podršku predstavnika tih područja u jugoslavenskim saveznim institucijama pokušavši da na taj način svoja politička stajališta nametne i ostalim jugoslavenskim republikama.

Antibirokratska revolucija bila je uvod u raspad SFRJ[4] jer se ubrzo zatim počinju zatezati odnosi između Srbije na jednoj i Slovenije i Hrvatske na drugoj strani što je rezultiralo, najprije, raspadom SKJ a potom i oružanim sukobom na području Slovenije, Hrvatske i BiH.

Reference[uredi | uredi izvor]