Idi na sadržaj

Antigon I Monoftalmos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Antigon I Monoftalmos (382. p. n. e. - Ips, 301. p. n. e.) , makedonski general Aleksandra Velikog i osnivač dinastije Antigonidi koja je vladala Makedonijom 277. p. n. e. - 168. p. n. e. Antigon je u ratovima dijadosa zamalo uspio obnoviti veliko Aleksandrovo carstvo ali je poražen u odlučnoj bici kod Ipsa gdje je i poginuo.


333. p. n. e. Antigon je od Aleksandra imenovan satrapom Frigije. 323. p. n. e. Perdika, regent, dodijelio mu je i pokrajine Likija i Pamfilija. Ipak, Antigon je prišao koaliciji u ratu protiv Perdike koju su činili Antipater, Krater, Ptolemej i Lizimah. 321. p. n. e. Perdika i Krater su poginuli, a Antipater, kao regent cijelog imperija imenovao je Antigona vojnim zapovjednikom.


Nakon Antipaterove smrti 319. p. n. e. Antigon se udružuje sa Kasandrom, Ptolemejem i Lizimahom protiv Eumena i novog regenta Poliperhona. 317. p. n. e. velika bitka kod Paretakene između Antigona i Eumena završila je neodlučno. 316. p. n. e. Antigon je pobijedio Eumena u bici kod Gabiene i smaknuo. Time je zauzeo velik dio Azije i postao najmoćniji general pa se protiv njega udružuju : Ptolemej, Lizimah, Kasandar i Seleuk. U tom ratu se istakao i Antigonov sin Demetrije I Poliorket. Demetrije je poražen od Ptolemeja u bici kod Gaze, 312. p. n. e., čime su izgubljeni veliki dijelovi Sirije i Babilon. 311. p. n. e. dogovoren je mir, ali je rat nastavljen već 310. p. n. e.


306. p. n. e. Demetrije je pobijedio Egipćane u velikoj pomorskoj bici kod Salamine, kod Cipra. Zatim je zauzeo Kipar. Iste je godine Antigon proglasio sebe i Demetrija kraljevima i nasljednicima Aleksandrovog carstva. Antigon je tada sa vojskom, navodno 88.000 ljudi, i velikom mornaricom napravio invaziju na Egipat ali je veliko nevrijeme uništilo flotu a mnogi vojnici su prešli na Ptolemejevu stranu. Demetrije je 305. p. n. e. započeo opsadu otoka Rhodos jer ga stanovnici nisu htjeli pomoći u ratu s Ptolemejem. Opsada Rhodosa je završila sporazumom 304. p. n. e. Kasandar, koji je zavladao Makedonijom, Seleuk, Lizimah i Ptolemej udružili su snage protiv Antigona. Lizimah i Seleuk porazili su u odlučnoj bici kod Ipsa, 301. p. n. e. Antigona i Demetrija. Iako je Antigon imao malenu brojčanu prednost u ljudstvu Seleuk je iz Indije doveo 500 ratnih slonova koji su prevagnuli na stranu Lizimaha i Seleuka. Antigon je poginio, dok je Demetrije bio prisiljen na bijeg. Antigonovo carstvo su međusobno podijelili Lizimah, Seleuk i Ptolemej.