Antiratni protesti u Sarajevu 1992.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Narodi Bosne i Hercegovine protiv rata na ulicama Sarajeva 1992. godine.

Antiratni protesti u Sarajevu 1992. godine su započeti kao reakcija na blokadu Sarajeva od strane Jugoslovenske narodne armije.

Hiljade ljudi je u martu i aprilu 1992. godine izašlo na ulice Sarajeva kako bi izrazili nezadovoljstvo blokadom Sarajeva, koja je uslijedila odmah poslije referenduma o otjecpljenju Bosne i Hercegovine od Jugoslavije, te proglašenja nezavisnosti BiH 1. marta 1992. godine. Protestanti su htjeli izraziti protivljenje ratu i oružanoj agresiji od strane JNA i paravojnih jedinica Vojske Republike Srpske[potreban citat].

U protestima je ubijena mlada studentica Suada Dilberović koja je učestvovala u antiratnim protestima, te se ona smatra prvom žrtvom rata. Pogođena je iz snajpera pripadnika JNA. Nakon Suade Dilberović, sistemski je ubijeno na desetine hiljada civila u četverogodišnjem ratu koji je uslijedio. Rat je okončan potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine