Antiteizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Antiteizam (koristi se i naziv protivboštvo) jest aktivno protivljenje teizmu. Termin se može koristiti u nekoliko pogleda; prema teističkoj tački gledišta, termin se koristi kao izravno suprostavljanje organiziranoj religiji ili vjerovanju u bilo kakvu vrstu božanstva, dok se prema teističkoj tački gledišta odnosi na suprostavljanje samo jednom bogu ili bogovima.

Protivljenje teizmu[uredi | uredi izvor]

Prijevod s engleskog Oxford rječnika definira antiteistu kao "osobu koja se protivi vjerovanju u postojanje boga ili bogova." Najraniji citat ovog značenja može se pronaći 1833.[1] Antiteist se može protiviti postojanju svih bogova, a ne samo specifičnih bogova u raznim religijama.

Antiteizam se također koristi kao termin za osobe koje smatraju da je teizam opasan ili razoran. U svojoj knjizi Letters to a Young Contrarian (izdanoj 2001), Christopher Hitchens daje primjer ovog gledišta: "Ne bih za sebe rekao da sam ateist, nego više da sam antiteist. Ne samo da smatram da su sve religije ista vrsta neistine, već smatram da je utjecaj crkvi i religijskih vjerovanja štetan."[2]

Protivljenje pojmu Boga[uredi | uredi izvor]

Chambers rječnik definira antiteizam na tri različita načina: "doktrina antagonistička teizmu, 'negiranje' postojanja Boga; protivljenje Bogu". U većini slučajeva, "protivljenje Bogu" ne znači da antiteist vjeruje u postojanje Boga, ali mu se protivi u vidu mizoteizma (mržnje bogova), već stav da bi postojanje Boga bilo loše ili nemoralno. Sve tri defincije odgovaraju Hitchensovom korištenju i to ne da je to samo anti-religiozni stav, nevjerovanje u božanstva, već da je i protivljenje postojanja boga. Druga je sinonim jakog ateizma. Međutim, prva i treća čak ne moraju biti ateističke u prirodi.

Jedna od ranijih defincija antiteizma se pripisuje francuskom katoličkom svećeniku Jacquesu Maritainu (1953) za koga je antiteizam bio "aktivna muka protiv svega na šta nas posjeća Bog" (str. 104) kao i profesoru božanstava Univerziteta u Edinburghu Robertu Flintu (1877). Flintova predavanja iz 1877. su se zvala Antiteističke teorije.[3] Ovaj termin je široko koristio kao termin za sve vrste protivljenja svojoj vrsti teizma, koji je opisao kao "vjerovanje da nebo i zemlja i sve što sadrže, duguju svoje postojanje mudrosti i volji vrhovnom, samopostojećem, svemogućem, sveznajućem, pravednom i blagonaklonom Biću, koji nezavisno djeluje od onog što je On napravio."[4] Nastavlja:

Kad se bavimo teorijama koje nemaju ništa zajedničko osim toga što su antagonističke prema teizmu, važno je imati općepriznati naziv da ih razlikujemo. Antiteizam djeluje kao prikladna riječ. Naravno, također je i mnogo opširnija nego sâm termin ateizam. Može označavati sve ideje koje se protive teizmu. Prema tome, u antiteizam možemo uvrstiti i ateizam... Međutim, postoji još antiteističkih teorija osim ateizma. Politeizam nije ateizam, jer ne odbacuje izjavu da postoji božanstvo; ali jeste antitestitička teorija jer odbacuje tvrdnju da postoji samo jedno božanstvo. Panteizam nije ateizam, jer priznaje da postoji Bog; ali jeste antiteistička teorija jer odbija izjavu da je Bog različit od stvaranja i da posjeduje atribute poput mudrosti, svetosti i ljubavi. Svaka teorija koja odbacuje opisivanje Boga prema atributima koji su neophodni za Njegov karakter, jeste antiteistička. Jedino one teorije koje odbijaju priznati da postoje dokazati za postojanje Boga su ateističke.[5]

Međutim, Flint također prihvata da se antiteizam najčešće drugačije smatra od njegove tačke gledišta. Govori da se ponekad svrstava pod ateizam, te opisuje gledište da se teizam opovrgnuo, umjesto opštijeg termina koga koristi Flint. Odbija pojam neteizam kao alternativni, "ne čisto zbog svog hibridnog porijekla i oličja, ali također zato što je previše obiman. Teorije fizičkih i mentalnih nauka su neteističke, čak i kad, direktno ili indirektno, nisu antagonističke prema teizmu."[6]

Opozicija Bogu često se naziva disteizam (što znači "vjerovanje u božanstvo koje nije dobronamjerno") i mizoteizam (što znači, strogo govoreći, "mržnja Boga"). Primjeri vrsta ateizma koji se zasnivaju na principu opozicije Boga su ateistički i teistički satanizam kao i malteizam.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ The Shorter OED (ponovno štampana verzija iz 1970) str. 78
  2. ^ "Christopher Hitchens - Book Excerpt". Arhivirano s originala, 15. 9. 2009. Pristupljeno 20. 7. 2015.
  3. ^ Flint, Robert (1894). Anti-Theistic Theories: Being the Baird Lecture for 1877 (5 izd.). London: William Blackwood and Sons.
  4. ^ Flint, str. 1
  5. ^ Flint, str. 23
  6. ^ Flint, str. 444–445

Reference[uredi | uredi izvor]