Antonín Dvořák

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Antonín Dvořák
Dvorak.jpg
Lične informacije
Puno ime Antonín Leopold Dvořák
Datum rođenja (1841-09-08) 8. septembar 1841.
Mjesto rođenja Nelahozeves, Austrijsko carstvo
Datum smrti (1904-05-01) 1. maj 1904 (62 god)
Mjesto smrti Prag, Austro-Ugarska
Period romantizam
Djela
Poznatija djela

Antonín Leopold Dvořák (fon. Antonjin Dvoržak; 8. septembar 1841 – 1. maj 1904) bio je češki kompozitor i dirigent romantične muzike. Uspješno je kombinirao narodnu muziku sa simfonijskom i kamernom muzikom.

Rođen je u Austro-ugarskoj monarhiji, na prostoru današnje Češke, u mjestu Nelahozeves u blizini Praga, gdje je i proveo cijeli svoj život izuzev perioda između 1892. i 1895. godine kada je bio direktor konzervatorija u New Yorku.

Antonín Dvořák je pored Bedřicha Smetane najvažniji predstavnik češke narodne muzike. Najčešće je za svoje melodije koristio češki narodni folklor, ali koristio je i nacionalne folklore drugih slavenskih naroda, kao i naroda Sjeverne Amerike. Napisao je devet simfonija, od kojih su četiri objavljene posthumno. Najpoznatija i najčešće izvođena Dvořákova simfonija je Deveta simfonija u E-molu, poznata kao i Simfonija Novog Svijeta. Pored toga pisao je i opere, simfonijske poeme, pjesme, uvertire, orkestarske kompozicije, kamernu muziku kao i koncerte.

Antonín Dvořák je bio sljedbenik neoromantizma. Pored Smetane je jedan od tvoraca češke nacionalne škole.System-users.svg Nedovršeni članak Antonín Dvořák koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.