Anton Ante Josipović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Anton Ante Jospović je profesionalni bokser rođen 22. oktobra 1961. u Banjoj Luci. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijadi 1984. godine.

Boksom se počeo baviti u Bokserskom klubu Slavija. Izrazito talentovan, brzo je napredovao. Na svjetskom prvenstvu u Minhenu 1982. godine odlično je počeo, ali je zbog povrede morao da odustane od daljnjeg takmičenja. Šampion Balkana je postao 1983. godine, a 1985. godine osvaja trofej Beogradski Pobednici, prestižnu nagradu na smotri koja je okupila poznata imena svjetskog boksa. Zabilježio je oko 150 pobjeda, a doživio je tek nekoliko poraza.

Na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu pobjedama je prokrčio put do finala. Međutim, zbog diskvalifikacije Evandera Holifilda u polufinalnom meču, odnosno nokauta Novozelađanina Kevina Beriea, finalni duel nije održan, pa je Josipoviću pripala zlatna medalja. Ubrzo nakon toga je okončao karijeru.

U srodstvu je Aleksandrom Josipovićem umjetnikom, bivšim šampionom Jugoslavije u sportskom plesu i dugogodišnjim solistom Moulin Rougea.

Trenutno živi i radi u rodnoj Banjoj Luci.