Antonia Geiger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Antonia Geiger bila je hrvatska pijanistica koju su smatrali čudom od djeteta.[1][2] Geiger-Eichhorn rođena je 4. januara 1893. u Rzeszówu u Poljskoj.[3] Nastupala je u Sarajevu 1913. godine u dvorani kina Imperijal. Njena muzička izvedba opisana je kao vrlo precizna i usklađena. Tehnika sviranja joj je lagana, dajući utisak kao da njeni prsti sviraju sami od sebe. Prema anonimnom piscu u Sarajevskom listu, Antonia Geiger posebno se istakla klavirskom izvedbom u djelima poput "Andante con variazioni" u B-duru Franza Schuberta i "Paraphraze über den Walzer aus" Franza Liszta, gdje je pokazala svoje vrhunsko umijeće sviranja tog muzičkog instrumenta.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ANTONIJA GEIGER-EICHHORN – ZBOG IZNIMNOG GLAZBENOG TALENTA ZVALI SU JE ČUDO OD DJETETA – nacionalnemanjine.hr" (jezik: hrvatski). 17. 11. 2022. Pristupljeno 29. 7. 2023.
  2. ^ Mičija Palić, Martina. PIJANISTICE ZAGREBAČKE SREDINE S KRAJA 19. I PRVE POLOVINE 20. STOLJEĆA U SVJETLU SUVREMENOGA PIJANIZMA I GLASOVIRSKE PEDAGOGIJE (PDF). FILOZOFSKI FAKULTET, Zagreb. str. 115. line feed character u |title= na mjestu 63 (pomoć)
  3. ^ "GEIGER-EICHHORN, Antonija – Židovski biografski leksikon" (jezik: hrvatski). Pristupljeno 29. 7. 2023.
  • Paćuka, Lana. Ženski identiteti u muzičkom životu austrougarskog Sarajeva. Sarajevo: Dobra knjiga, Sarajevo,