Apalači

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Apalački lanac)
Apalači
Apalačke planine
Planina
Položaj planinskog lanca Apalači
Etimologija: Apalachi/Apalachi
Država SADKanada
Planinski sistem Planinski lanac Apalači
Nadmorska visina 2,037 m
Period Ordovicij
Dužina: 2400 km;
Širina: 200-300 km

Apalači ili Apalačke planine (engleski: Appalachian Mountains ili Appalachians; francuski: Appalaches[1]) važan je planinski lanac na istoku Sjeverne Amerike. Prostire se od ostrva Newfoundland u Kanadi do Alabame u Sjedinjenim Američkim Državama, iako se najsjeverniji dio završava na poluostrvu Gaspé, u Québecu. To je najistaknutiji geomorfološki element istočnog dijela Sjeverne Amerike.

Potiče od drevnih planina nastalih u razdoblju paleozoika s reljefima omekšanim dugotrajnim djelovanjem egzogenih uzročnika. Sistem je podijeljen u niz planinskih vrhova, u kojima visina iznosi oko 1000 m. Najviši vrh je Mount Mitchell, u Sjevernoj Karolini (2.037 m) i to je najviša tačka u Sjedinjenim Državama istočno od rijeke Mississippi i širom istočne Sjeverne Amerike.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Pogled s planine Mount Michell visoke 2037 metara, koja se nalazi u Sjevernoj Karolini i najviši je vrh u SAD-a istočno od rijeke Mississippi.

Istraživanjem u unutrašnjosti sjeverne obale Florida, 1528, članovi Ekspedicije Pánfila de Narváeza, poput Alvara Núñeza Cabeza de Vace, pronašli su Indijance u blizini sadašnjeg Tallahasseeja (Florida), čije se ime transkribira kao Apalčen ili Apalačen (engleski: Apalchen ili Apalachen). Naziv su kasnije izmijenili Španci u današnji Appalachian i koristi se kao naziv za pleme i područje uzvišenja, u unutrašnjosti na sjeveru. Ekspedicija Narváez prvi je put ušla u apalački teritorij 15. juna 1528. i primijenila ime. Sada se na engleskom jeziku piše kao "Appalachian", što je četvrto najstarije evropsko ime koje je danas sačuvano u Sjedinjenim Državama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gobierno de Quebec. "Banque de noms de lieux du Québec : Appalaches (chaîme de montagnes)". Comisión de toponimia de Quebec. Pristupljeno 15. 2. 2015.