Apple II

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
A Apple II
Apple II
Proizvođač Apple Computer
Tip Macintosh računar
Predstavljen Juni 1977
Obustavljena proizvodnja 1993
Cijena $1298.00
CPU MOS Tehnologija 6502, 1 MHz
RAM 4 KB (proširive do 48 KB),
OS Apple DOS

Računar Apple II (najčešće se označava sa ][ ili sa II) je u to vrijeme bio napredan: za razliku od Apple I, radio je čim se izvadi iz kutije i uključi u struju. Apple II je imao novi TV međusklop, koji je pohranjivao sliku u zasebnu memoriju i mogao prikazivati znakove kao i slike koje su kasnije bile u boji.

Novcem od banke i s novim dizajnom izgradnja Apple II je ubrzo završena. Novi računar je bio predstavljen javnosti na prvom Sajmu računara zapadne obale (West Coast Computer Faire) koji je trajao od 16. do 17. aprila 1977. Pojava Apple II na sajmu izazvala je pravu buru.

Od svoje pojave 1977, Apple je uspio prodati na milione primjeraka Apple II računara, kroz razne modele serije Apple II računara. Ovi računari nalazili su se u prodaji sve do kraja 80-ih godina 20. vijeka. Nisu ubrojene kopije ili klonovi koji su nastajali u drugim zemljama radi zadovoljenja potražnje.

Može se s pravom reći da je kompanija Apple pokrenula tržište kućnih računara te da je imala veliki uticaj u promovisanju računarstva u osnovnom i srednjem školstvu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Službena web stranica (en)