Apple III

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
A Apple III
Apple III
Proizvođač Apple Computer
Tip Macintosh računar
Predstavljen Maj 1980
Obustavljena proizvodnja April 1984
Cijena $3500.00
CPU Synertek 6502A, 2 MHz
RAM 128 KB (proširive do 512 KB),
OS Apple Sophisticated OS - SOS

Već 80ih godina tržište kućnih i osobnih računara je uhvatilo zamaha pa je Apple ubrzo dobio konkurente. Iako je Apple ][ bio računar izbora za mnoge male kompanije, u Appleu su bili uvjereni da treba stvoriti novi, složeniji računar koji bi se mogao mjeriti s novim konkurentima u tržištu poslovnog računarstva. Za ovo tržište je bio stvoren računar Apple /// koje je bilo potpuni neuspjeh, jer su računari bili skupi i skloni kvaru (zbog pregrijavanja) i u mnogim slučajevima nekompatibilni sa softverom napisanim za Apple ][. Razlog neuspjehu nije bila nekompetentnost računarskih arhitekata u kompaniji Apple, već stalno uplitanje Jobsa u zadavanju neostvarivih ciljeva, kao naprimjer nedozvoljavanju ugrađivanja ventilatora.

U međuvremenu razne grupe unutar kompanije Apple radile su na računaru koje će posjedovati mnoge nove sposobnosti: slikovni korisnički interfejs (GUI), miš, sposobnost priključivanja u lokalnu mrežu LAN, te objektno orijentirano programiranje. 1983 na tržište izlazi računar Apple Lisa, koji je utjelovio sve nove pricipe ali je cijena bila prevelika: 10,000$. Ovaj računar zbog svoje cijene nije bilo prihvaćen od poslovnog tržišta, i tri godine poslije (1986.) Apple prekida proizvodnju. Apple Lisa nije bio jedini računar koji se razvijao po novim principima, drugi tim računarskih inženjera razvijao je računar Apple Macintosh koji je spasilo kompaniju Apple od skore propasti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Apple III.jpg

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Apple III u kompjuterskom muzeju (en)