Aprilski paket

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aprilski paket jeste prijedlog ustavnih promjena oko kojeg su se nacionalni predstavniciKoji predstavnici? iz Bosne i Hercegovine dogovorili u Washingtonu 15. marta 2006, a na inicijativu visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga.

Aprilski paket podrazumijeva uvođenje rotacijske smjene jednog predsjednika Bosne i Hercegovine uz dvojicu potpredsjednika, za razliku od postojećeg tročlanog Predsjedništva. Također je podrazumijevao djelotvorniji rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara. Međutim, prvi prijedlog ustavnih promjena nije prošao u Predstavničkom domu PS BiH 26. aprila 2006. Prijedlog su oborili Stranka za BiH Harisa Silajdžića i HDZ-a 1990 Bože Ljubića.[1][2]

Paket se ponovo počeo spominjati u javnosti. Bakir Izetbegović je izjavio da jedino rješenje za izborni zakon BiH jeste povratak aprilskog paketa.[3][4]

Plan reformi[uredi | uredi izvor]

Reforme predložene Aprilskim paketom najviše su se odnosile na jačanje države i efektnije funkcioniranje državnih institucija. Kao što je ranije navedeno, BiH bi imala jednog predsjednika i dva potpredsjednika koji bi se mijenjali sistemom rotacije, a birali bi se u državnom parlamentu, a ne direktno na izborima, kao do sada. Također uveo bi se sistem premijera Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine bi znatno ojačao te bi umjesto sadašnja 42 poslanika imao 87, od čega bi tri mjesta morala pripasti onima koji ne pripadaju nekom od konstitutivnih naroda.

Dom naroda bi umjesto sadašnjih 15 imao 21 delegata. Međutim, taj zakonodavni organ bi mogao utjecati samo na one zakone koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa. U suprotnom, zakon usvojen u Zastupničkom domu bi se smatrao usvojenim.

Jedna od ključnih stvari u prijedlogu Aprilskog paketa je i pozicija entitetskog glasanja, zbog čega su, između ostalog, Haris Silajdžić i njegova Stranka za BiH 2006. glasali za obaranje ovog paketa reformi. Predloženo je da u Zastupničkom domu članovi ulažu najveće napore kako bi većina uključivala najmanje jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta.

Ako većina ne bi uključivala jednu trećinu glasova članova s teritorije svakog entiteta, predsjednik Zastupničkog doma i njegovi zamjenici bi, radeći kao komisija, nastojali da, u roku od tri dana od dana glasanja postignu saglasnost. Ako ta nastojanja ne uspiju, odluke će biti donesene većinom onih koji su prisutni i glasaju, pod uslovom da glasovi protiv ne uključuju dvije trećine ili više članova izabranih iz svakog entiteta.[5]

Aprilski paket je podrazumijevao da kvorum u Zastupničkom domu čini većina prisutnih te da se sve odluke donose većinom glasova prisutnih zastupnika. Izvršnu vlast u državi vodio bi premijer s ministrima iz Vijeća ministara. Nadležnosti koje su prenesene na državu mogu se vratiti nazad entitetima uz jednoglasan pristanak države i oba entiteta.[6]

Glasanje[uredi | uredi izvor]

Za Aprilski paket 2006. godine od 42 zastupnika, glasalo je:

Za Protiv
Br. Stranka Skr. Br. Stranka Skr.
9 Stranka demokratske akcije SDA 8 Stranka za Bosnu i Hercegovinu SzBiH
5 Srpska demokratska stranka SDS 4 Hrvatska demokratska zajednica 1990 HDZ

1990

3 Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD
3 Socijaldemokratska partija BiH SDP BiH 1 Nova hrvatska inicijativa NHI
2 Partija demokratskog progresa PDP 1 Bosanska stranka BOSS
1 Hrvatska demokratska zajednica BiH HDZ BiH 1 Hrvatska demokratska unija BiH HDU
1 Socijalistička partija Republike Srpske SP RS 1 Srpska radikalna stranka Republike Srpske SRS RS
Ukupno
26 42 16

Kako nije postojala potrebna dvotrećinska podrška za ustavne promjene, Aprilski paket je oboren.

Posljedice[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Silajdžić za N1 objasnio zašto je srušio aprilski paket". N1. 6. 12. 2017. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  2. ^ "Koje su reforme planirane Aprilskim paketom: Jačanje države u odnosu na entitete". www.klix.ba (jezik: hrvatski). Pristupljeno 28. 2. 2021.
  3. ^ "U Parlament BiH se u novom ruhu vraća "aprilski paket" ustavnih izmjena". Fokus.ba. 20. 10. 2020. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  4. ^ "Izetbegović: Povratak 'Aprilskom paketu' rješenje je za izborni zakon u BiH". balkans.aljazeera.net. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  5. ^ "Pravni dokumenti". www.fcjp.ba. Pristupljeno 28. 2. 2021.
  6. ^ "Aprilski paket - Amadmani na Ustav BiH". Aprilski paket. 20. 12. 2021. Pristupljeno 28. 2. 2021.