Aptijsko izumiranje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Aptijsko izumiranje bilo je događaj izumiranja ranog krednog perioda. Datirano na prije oko 116 ili 117 miliona godina, u sredini aptijske faze geološke vremenske skale, a ponekad je nazvano I "događajem izumiranja sredinom aptija".

Klasificiran je kao manji događaj izumiranja, a ne kao glavni događaj poput čuvenog kredno-paleogenskog izumiranja, koje je okončalo kraj vladavine dinosaura, I vodenim, kopnenim i zračnim ekosistemima, označavajući I kraj mezozojske ere. Aptijski događaj se najčešće otkriva u morskim, a ne u kopnenim fosilnim ležištima. Bez obzira na to, Archangelsky konstatira: "Sa paleobotaničke perspektive, događaj izumiranja u aptiju je epizoda od važnosti, zaslužujući viši status među ostalim manjim događajim."[1]

Aptijski događaj možda je uzročno povezan s epizodom Rahjamalijskih zamki vulkanske epizode u bengalskoj regiji Indije, povezan s Kerguelenskim žarištem vulkanske aktivnosti.[2] (U to vrijeme, prije oko 116–117 miliona godina, Indija je bila u južnom Indijskom okeanu; tektonika ploča još nije pomaknula indijsku kopnu u svoj današnji položaj.) Treba imati na umu da je stegosaurska grupa dinosaurua izumrla u to vrijeme. Wuerhosaurus, vjerovatno posljednji od stegosaura, živio je u to vreme.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Archangelsky, Sergio. "The Ticó Flora (Patagonia) and the Aptian Extinction Event Arhivirano 5. 3. 2018. na Wayback Machine." Acta Paleobotanica 41(2), 2001, pp. 115–22.
  2. ^ Courtillot, Vincent. Evolutionary Catastrophes: The Science of Mass Extinctions. Cambridge, Cambridge University Press, 1999; p. 95.