Aragac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aragac
Aragac viđen iz Ečmijadzina
Najviša tačka
Visina m [1][2]
Istaknutost m [3]
SpisakNajviši vrh države
Ultra
Geografija
Aragac nalazi se u Armenia
Aragac
Aragac
Lokacija u Armeniji
LokacijaAragacotn
Geologija
Starost stijenaHolocen[2]
Vrsta planineStratovulkan
Posljednja erupcijaNepoznato [2]

Aragac (armenski Արագած) jest veliki andesitno-dacitni stratovulkan u Armeniji i najviša planina u ovoj državi (4095 m). Nalazi se u provinciji Aragacotn, oko 40 km sjeverozapadno od Erevana. Na njegovim padinama nalaze se opservatorija Bjurakan i srednjovjekovna tvrđava Amberd. Opservatorija je historijski važan objekt odgovoran za više važnih fotografskih istraživanja.

Najviši vrh Aragaca podijeljen je lednicima i datira iz pliocena do pleistocena. Međutim, parazitske kupe i fisure nalaze se na svim stranama ovog vulkana i bile su izvor velikih tokova lave koji su se spuštali nižim stranama.

Za neke od ovih tokova smatralo se da datiraju iz holocena, ali kasnije je kalij-argonsko datiranje ukazalo na to da potječu iz srednjeg ili kasnog pleistocena. Nije precizno utvrđena starost najmlađih tokova lave na nižim stranama, ali je ograničena na period između kraja kasnog pleistocena i 3000. p. n. e (Harakanijan i drugi 2003). 13-kilometarska linija kratera i piroklastičnih kupa presijeca ivicu sjevernog kratera i izvor je mlađih tokova lave i lahara; za potonje se smatralo da su karakteristični za holocenske erupcije vrha. Na zapadnim i južnim padinama ima mnogo petroglifa koji datiraju iz mezolita ili željeznog doba.[4]

Topografski prikaz Aragaca

Obližnji gradovi[uredi | uredi izvor]

U okolini Aragaca nalaze se gradovi Aštarak na jugoistoku (glavni grad Aragacotna), Aparan na sjeveroistoku, Artik na sjeverozapadu i Talin na jugozapadu.

Legenda o Prosvjetiteljevoj svjetiljci[uredi | uredi izvor]

Legenda kaže da, kad se Grgur Prosvjetitelj jednog dana molio na Aragacu, s nebesa se spustila čudesna svjetiljka koja vječno svijetli kako bi ga osvijetlila.

Armeni vjeruju da je svjetiljka i sad tamo i da samo onī čistog srca i duha mogu vidjeti vječnu svjetiljku – simbol nadâ i snovâ nacije.

Panorama Aragaca

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mount Aragats Mountain Information". mountain-forecast.com. Pristupljeno 8. 7. 2015.
  2. ^ a b c "Aragats". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Visokoprominentne planine na Kavkazu i u Rusiji izvan Evrope". uib.no. Pristupljeno 8. 7. 2015.
  4. ^ Khechoyan, Anna. "The Rock Art of the Mt. Aragats System". academia.edu. Pristupljeno 8. 7. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]