Arabijska ploča

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Arapska ploča)
Položaj Arabijske u odnosu na susjedne ploče

Arabijska ploča je tektonska ploča koja se nalazi u istočnoj odnosno sjevernoj zemljinoj hemisferi. Jedna je od tri kontinentalne ploče (uz Afričku i Indijsku) koje se u novijoj geološkoj historiji kreću prema sjeveru i sudaraju se s Evroazijskom pločom. To rezultira miješanjem dijelova ploča i planinskih lanaca koji se protežu na zapadu od Pirineja, preko Južne Evropu do Irana, tvoreći planine Alborz i Zagros, sve do planinskog masiva Himalaja i područja jugoistočne Azije.[1]

Granice[uredi | uredi izvor]

Arabijska ploča se uglavnom sastoji od Arapskog poluostrva a proteže se do Sinajskog poluostrva, Crvenog mora i Levanta na sjeveru.

Granice ove ploče su sljedeće:

  • istočno do Indijske ploče, u zoni Owenovog preloma,
  • južno s Afričkom pločom (jugozapad), Somalijskom pločom i Indijskom pločom na jugoistoku,
  • zapadno do lijeve bočne granica rasjeda s Afričkom pločom koji se naziva Rift mrtvog mora (DST) i koji se proteže duž Crvenog mora,
  • sjeverno do složene konvergentne granice s Anadolijskom i Evroazijskom pločom.[2]

Države[uredi | uredi izvor]

Unutar ove tektonske ploče nalaze se sljedeće države: dijelovi Iraka, prostor Levanta (istočni Libanon, Sirija i Jordan), cjelokupno Arapskog poluostrva (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Katar, Bahrein, Kuvajt, Jemen) i Džibutija koji se nalazi na Afričkom rogu. Regija obuhvata dijelove podregije Južna Denkalja, područje jugoistočne Anatolije, Awdal i iransku pokrajinu Huzestan.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Image Science and Analysis Laboratory, NASA-Johnson Space Center. "Tectonics of the Arabian Plate". The Gateway to Astronaut Photography of Earth. NASA. Arhivirano s originala, 6. 7. 2007. Pristupljeno 27. 1. 2020.
  2. ^ arabia2 (15. 9. 2014). "Plate Boundaries of the Arabian Plate – GEOS 309: Tectonics". Geos309.community.uaf.edu. Arhivirano s originala, 27. 1. 2020. Pristupljeno 23. 1. 2016.