Arapsko proljeće

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Gnome-colors-applications-office.svg Ovaj članak nije uopće ili je loše kategoriziran.
Za pomoć pogledajte spisak glavnih kategorija. Nakon dodavanja kategorija uklonite ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelomično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na opciju "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Protesti u arapskom svijetu:
• Gore lijevo - Egipat
• Gore desno - Tunis
• Dolje lijevo - Sirija
• Dolje desno - Jemen

Protesti u arapskom svijetu 2010.-2014. (zvani i Arapsko proljeće (arapski: الربيع العربي), su jedinstveni talas protesta, koji su počeli u Tunisu 18. decembra 2010. i proširili se na Sjevernu Afriku i Bliski istok.

Područje zahvaćeno protestima[uredi | uredi izvor]

Protesti u arapskom svijetu i okolini
     Srušena vlast     Građanski rat     Masovni protesti i političke promjene     Protesti i političke promjene     Značajniji protesti     Manji protesti     Bez incidenata     Manji protesti izvan arapskog svijeta
Velika slova - arapski svijet
Mala slova - nearapski svijet

Razvoj događaja[uredi | uredi izvor]

Protesti i nemiri do danas su doveli do rata u Libiji, revolucije u Tunisu i egipatske revolucije. U Alžiru, Bahreinu, Džibutiju, Iraku, Jordanu, Omanu, Siriju i Jemenu nastali veliki protesti. Manji incidenti su se dogodili u Kuvajtu, Libanu , Mauritaniji, Maroku, Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Zapadnoj Sahari.[1][2][3][4][5].

Pored protesta i građanskog otpora uključuju i štrajkove, marševe i okupljanja, kao i upotrebu socijalnih mreža kao što su Facebook i Twitter za organiziranje i komunikaciju, uprkos pokušaja državne represije i cenzure Interneta. Nemiri u arapskom svijetu utjecali su i na poticanje protesta u brojnim nearapskim državama širom Evrope, Azije i Afrike.

Odnose se protiv autoritarnih režima na vlasti kao političke i društvene strukture tih zemalja.

Tunis[uredi | uredi izvor]

U Tunisu, protesti su započeli 17. decembra 2010. godine, samozapaljenjem Mohameda Bouazizija u gradu Sidi Bouzidu na jugu Tunisa. Već idući dan u tom gradu počeli su protesti.[6] 27. decembra u gradu Tunisu organiziran je protest solidarnosti na kojem se okupilo oko 1000 ljudi.[7] Isti dan protesti su održani i u mnogim drugim gradovima diljem Tunisa. 14. januara 2011. godine, predsjednik Zine El Abidine Ben Ali pobjegao je iz zemlje. Glavni razlozi protesta u Tunisu su bili korupcija, inflacija i nezaposlenost.

Ostatak arapskog svijeta[uredi | uredi izvor]

Protesti u Tunisu poslužili i kao nadahnuće sličnom pokretu u Egiptu, koji je u februaru 2011. doveo do ostavke Hosnija Mubaraka. U veljači 2011. protesti Libiji u prerasli u sveopću pobunu protiv režima Muammar al Gaddafija. Veliki protesti praćeni policijskom i vojnom brutalnošću događaju se i u Siriji i Jemenu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Humphrey, Shawn (2011-02-24). "Benin, Senegal, Mauritania Impacted by Protest Movements". Yahoo!. Arhivirano s originala, 2011-03-02. Pristupljeno 2011-02-25. 
  2. ^ Ibrahim, Mohammed (2011-02-16). "Somalia: Government Forces Fire on Demonstrators, Killing 5". The New York Times. Pristupljeno 2011-02-20. 
  3. ^ "Thousands in Yemen Protest Against the Government". The New York Times. 2011-01-28. 
  4. ^ Posted by multiple 26 January 2011 (2011-01-26). "Protest spreads in the Middle East - The Big Picture". Boston.com. Pristupljeno 2011-02-01. 
  5. ^ "Lebanon: Protests against Sectarian Political System". Reuters. 27.2.2011. Pristupljeno 8.3.2011. 
  6. ^ Rania Abouzeid (21.1.2011.). "Bouazizi: The Man Who Set Himself and Tunisia on Fire". časopis Time. 
  7. ^ "Tunisia jobless protests rage – Africa – Al Jazeera English". English.aljazeera.net. 28.12.2010. Pristupljeno 14.1.2011.