Idi na sadržaj

Argentinska književnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Argentinska književnost,[1][2] odnosno skup književnih djela pisaca porijeklom iz Argentine, jedna je od najplodnijih, najrelevantnijih i najutjecajnijih na cijelom španskom govornom području, sa renomiranim piscima kao što su Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Leopoldo Lugones i Ernesto. Sábato.

U stvari, samo ime zemlje dolazi od latinizma koji se prvi put pojavio u književnom izvoru: epskoj poemi Martina del Barca Centenere La Argentina (1602). Ova kompozicija ima 10.000 stihova i opisuje pejzaž kao i osvajanje teritorije. Riječ je ponovo uvedena u Argentina manuscrita, proznu hroniku Ruya Diaza de Guzmana.

Argentinska književnost započela je oko 1550. godine radom Matíasa Rojasa de Oquenda i Pedra Gonzáleza de Prada (iz Santiago del Estera, prvog važnog urbanog naselja u Argentini), koji su pisali prozu i poeziju. Djelimično su bili inspirirani usmenom aboridžinskom poezijom – posebno, prema Carlosu Abregu Virreyri, lules, juríes, diaguitas i tonocotés. Pojavila se simbioza između aboridžinske i španske tradicije, stvarajući posebnu književnost, geografski ograničenu (do 18. vijeka) na sjeverne i centralne regione Argentine, sa provincijom Kordoba kao njenim centrom, zbog osnivanja Nacionalnog univerziteta Córdoba . Iz ovog perioda izdvajaju se dva imena: Gaspar Huárez Baviano i Antonia de la Paz y Figueroa, poznata i kao "Beata Antula".

Postepeno, sa ekonomskim prosperitetom luke, kulturna osovina se pomjerila na istok. Pisma kolonijalnog doba (Viceroyalty- neoklasicizam, barok i ep) rasla su pod zaštitom independista: Vicente López y Planes, Pantaleón Rivarola i Esteban de Luca.

Datoteka:Salon literario.jpg
Salon generacije 1837 .
Naslovnica Martina Fierra, Joséa Hernándeza, izdanje 1894.
Adolfo Bioy Casares, Victoria Ocampo i Jorge Luis Borges u Mar del Plati, 1935.
Julio Cortázar 1967. godine, fotografija Sara Facio.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Argentine Literature". www.whatargentina.com. Pristupljeno 27. 4. 2024.
  2. ^ "Argentine Literature". obo (jezik: engleski). Pristupljeno 27. 4. 2024.
  • Prieto, Martín (2006). Breve historia de la literatura argentina (jezik: Spanish). Taurus. ISBN 978-9870403371.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)