Argeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Argeta tuna

Paštete Argeta još od 1957. godine proizvodi poduzeće Droga Kolinska. Radi se o prehrambenom proizvodu od tune, kokošjeg, purećeg ili goveđeg mesa koji najčešće konzumiramo namazan na hljeb ili u sendvičima.

Argeta se prodaje u mnogim državama u Evropi, na Bliskom istoku i širom svijeta. Najomiljenija je u Sloveniji i ostalim državama bivše Jugoslavije u kojima pripada najprepoznatljivijim prehrambenim robnim markama.

Linija pašteta Argeta je široka i, osim kokošje, jetrene, pureće, goveđe i paštete od tune, sadrži i paštetu Argeta Halal, namijenjenu za arapsko tržište, Argetu Junior i Argetu Light.


Argeta Junior

Proizvodni postupak[uredi | uredi izvor]

Postupak izrade pašteta Argeta od tune, kokošjeg, purećeg ili goveđeg mesa počinje provjerom i izborom sirovina i ambalaže. Osnovna mesna sirovina u proizvodnom postupku je fino isječeno meso.

Pri pripremi mase za paštetu, mesna sirovina se najprije skuha i u posebnoj mašini se odvajaju kosti od mesa. Dodaje se biljno ulje, sojino brašno bez masnoća, škrob, izabrani prirodni začini i sol. Pripremljena masa za paštete se stavlja u ambalažu i toplinski obrađuje. Sadržaj ambalaže je hermetično zatvoren da ne bi došlo do rekontaminacije nakon toplinske obrade. Toplinskom obradom se obezbjeđuje tehnološka sterilnost i trajnost.

Nakon toplinske obrade doze se označavaju i mašinski pakuju u transportne jedinice. Prije nego što proizvod otputuje iz skladišta, mora proći desetodnevnu karantenu i veterinarsku kontrolu. U međuvremenu se obavljaju i sve potrebne mikrobiološke pretrage i fizikalno-hemijska ispitivanja proizvoda.

Ambalaža se redovno pregleda u laboratoriju i direktno na proizvodnoj liniji pomoću kamere koja otkriva i najmanja oštećenja. Pakovanje i toplinska obrada omogućavaju trajnost pašteta. Zatvorene su pogodne za upotrebu dvije godine. Mogu se čuvati i na sobnoj temperaturi.


Argeta Halal

Bezbijednost i osiguravanje kvaliteta[uredi | uredi izvor]

Proizvodnja pašteta Argeta provodi se po međunarodnim higijenskim standardima i u skladu sa međunarodnim sistemom proizvodnje sigurne hrane HACCP, a i po Globalnom standardu BRCza hranu, čime se obezbjeđuje najviši nivo proizvodnje sigurne hrane. Ovalni znak na proizvodu je garancija za zdravstvenu prikladnost prehrambenog proizvoda.

Uvedeni su i certifikat vođenja kvalitete ISO 9001 i certifikat očuvanja okoline ISO 14001.

Asortiman[uredi | uredi izvor]

Osim kokošje, jetrene, pureće, goveđe, junior, light i paštete od tune, linja proizvoda Argeta pokriva i paštetu Argeta Halal, namijenjenu za arapska tržišta. Pašteta Argeta Halal je pripremljena od kokošjeg mesa i ne sadrži konzervanse. "Halal" na arapskom jeziku znači "dozvoljeno", što pokazuje da proizvod poštuje i pridržava se zapovjedi islamske vjere.

Pašteta Argeta od tune pripada segmentu pašteta, kao i namaza od ribe. Ako vaš jelovnik ne sadrži dovoljno količina ribljeg mesa, manjak možete nadomjestiti kvalitetnim ribljim namazima. Riblje meso pozitivno utiče na sprečavanje razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Osim svježih riba preporučuje se i konzumacija prerađenih riba jer su i one bogat izvor bjelančevina i omega-3 masnih kiselina.

Posebno blag sastav ima Argeta Junior koja je spremljena od najboljeg kokošjeg mesa uz dodatak pilećih jetrica. Ne sadrži konzervanse, blagog je ukusa i nije jako začinjena. Maskota Argete Junior je Pajo Patak Junior.

Posebnost u asortimanu je i Argeta Light koja sadrži 40 % manje masnoća od postojeće kokošje paštete Argeta.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]