Arnaudija džamija u Rogatici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arnaudija džamija u Rogatici
Osnovne informacije
LokacijaRogatica
Država Bosna i Hercegovina
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Dovršeno1558. god
Specifikacije
Munare1

Arnaudija džamija u Rogatici (Huseinija džamija), se nalaze u centru Rogatice, na desnoj obali rijeke Rakitnice, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 3. februara 2003. godine je donijela odluku da se mjesto i ostaci džamije proglase za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća). Nacionalni spomenik obuhvata prostor na kojem se nalazila Arnaudija džamija, kao i harem džamije.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Tačnu godinu izgradnje džamije nije moguće utvrditi, ali se pretpostavlja da je zajedno sa mahalom nastale između 1529. i 1558. godine. Osnivač džamije i mahale uz nju bio je Husein-beg Arnautović. Iz njegove vakufname, koja se nalazi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, napisane 23. aprila 1558. godine, saznaje se da je za svojega života uvakufio džamiju, mekteb, tabhanu, 21 dućan, kuću s baštom, hamam, karavan-saraj, tri mlina i valjaonicu sukna na Rakitnici, te da je doveo vodovod do džamije i mahale. Pored toga, bio je osnivač i zaklade vrijedne stotinu hiljada akči. Džamiju je izgradio neimar Jusuf, koji se spominje kao jedan od svjedoka u Husein-begovoj vakufnami.

Svoju je autentičnost izgubila 1938. godine. Smanjen joj je unutrašnji prostor, pokrivena je crijepom, novi izgled dobili su i prozori, a jedino je munara, čija se ljepota isticala, zadržala raniji izgled.[3]

U Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, zajedno s ostalih šest rogatičkih spaljena je i džamija Arnaudija. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, godine 1992, džamija Arnaudija je srušena, njeni ulomci su odvezeni s mjesta na kojemu je bila i do sada nisu pronađeni.

Opis[uredi | uredi izvor]

Obzirom na to da je veoma malo podataka o izvornom stanju džamije, kao i na činjenicu da je kroz historiju više puta mijenjala izgled, Komisija smatra da džamija čija rehabilitacije je bila u toku donošenja odluke, treba biti izgrađena u savremenom arhitektonskom izrazu uz upotrebu savremenih materijala i metoda građenja, a da se svi originalni fragmenti izvorne džamije, kao i fragmenti nišana koji eventualno budu pronađeni i sakupljeni na lokaciji ili na nekom drugom mjestu, registriraju i snime, te da se na odgovarajući način konzerviraju i prezentiraju u sklopu harema džamije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arnaudi džamija u Rogatici". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 11. 2020.
  2. ^ Službeni glasnik BiH 76/16
  3. ^ "Arnaudija džamija – Nadamo se otvorenju u ljeto 2017 - bosnapress.net". Arhivirano s originala, 1. 8. 2021. Pristupljeno 12. 6. 2021.