Arno

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rijeka Arno u Firenci

Arno (ital. Arno) je rijeka na sjeveru regije Toskana u Italiji, a duga je 240 kilometara. Njen sliv pokriva površinu od 9.116 km2.

Od izvora na planini Falterona u Apeninima, Arno teče na jugoistok do grada Arezzo. Odatle skreće na sjeverozapad i teče kroz Firencu. Na kraju, Arno teče na zapad i uliva se kod grada Pise u Ligurijski zaljev.

U gradu Firenci na rijeci Arno postoje dva historijska mosta: Ponte Vecchio (fonet. Ponte Vekio, Stari most) i Santa Trinita (Most Svetog Trojstva).

Količina vode u rijeci Arno je prilično promjenjiva. Na mjestu gdje rijeka napušta Apeninske planine, jačina toka varira od 0,56 m3/s do 3.540 m3/s. Arno je u prošlosti često plavio Firencu. Posljednji put se poplava desila 1966. Danas je situacija oko varijacija nivoa Arna povoljnija, jer je izgrađeno par zaštitnih brana.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: