Arsen Dedić

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Arsen Dedić
Example alt text
Rođenje

28. juli 1938.

Šibenik, Kraljevina Jugoslavija
Smrt

17. august 2015.

Zagreb, Hrvatska

Arsen Dedić (28. juli 1938. - 17. august 2015.[1]) je bio hrvatski kantautor zabavne muzike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

U rodnom Šibeniku završio je gimnaziju i srednju muzičku školu, koju dolaskom u Zagreb još jedanput apsolvira. Neko vrijeme studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kojeg napušta, da bi se 1959. prebacio na Muzičku akademiju, na kojoj diplomira u februaru 1964. Flautist je, koji svira u više ansambala i orkestara. Vodi vlastiti kvartet flauta A. Dedića. Objavljuje povremeno stihove. Prvi put je nagrađen u splitskom Vidiku. Objavljuje u Poletu, Prisutnostimama, Književnim novinama, Književniku.

Osnovno određenje mu je muzika, ali spajajući te dvije sklonosti: muzičku u poetsku prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Zbog stanovitih nedaća pri objavljivanju ranijih pjesama gotovo sasvim prestaje pisati. Na nagovor poznavalaca i prijatelja počinje još jednom 1969. godine da bi već 1971. godine objavio prvu knjigu – "Brod u boci" u izdanju Croatia Concerta. Sastavljač je Zvonimir Golob, koji osniva biblioteku za poeziju takve vrste – GRIOT. Knjigu kasnije prihvaća Znanje, objavljuje osam izdanja i prodaje Brod u boci u oko 60.000 primjeraka. Slijede Narodne pjesme, Pjesnikov bratić (vlastita naklada), Zamišljeno pristanište (s Matijom Skurjenijem), Pjesnik opće prakse, Poesia e conto (Napulj), Čagalj, 101 pjesma (Sarajevo), Kiša – Rain (dvojezično; hrvatsko-engleski), Hladni rat. Objavio je dvije grafičko-poetske mape: Trebotić i Vejzović. Pisao je često i za djecu. Također je i snimao, a ne rijetko je bio i nagrađivan. Pisao je za dalmatinske klape, s kojima je također imao velikog uspjeha. Pisao je stihove i muziku i za velik broj ekonomskih, komercijalnih poruka.

Svoj najopsežniji dio rada ostavio je u pozorištu i na televiziji. Napisao je partiture za više od stotinu kazališnih predstava (Shakespeare, Bulgakov, Ostrovski, Šenoa, Marinković, Brešan, Mujičić-Senker-Škrabe, Turgenjev, Nehajev, Goldoni, Ö. von Horvath...). Radio je često u pozorištima lutaka.

Ukomponirao je i interpretirao velik broj naših pjesnika (I. G. Kovačić, Ujević, Ivanišević, Kaštelan, Paljetak, Krleža, Krklec, Šoljan, Sobol, Golob...). Prvi je otpočeo s ciklusom Pjevam pjesnike, koje i danas povremeno obnavlja. Napisao je muziku za više igranih, kratkih animiranih i propagandnih filmova (Glembajevi, Živa istina, Donator, Vlak u snijegu …). Desetljećima je koncertirao po Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi. Objavio je četrdesetak LP ploča za sebe i druge; kao kompozitor, pjesnik, aranžer, dirigent ili producent. Muzika za veći broj TV drama, sakralna muzika. Velike TV serije. Nagarađivan je za svoj rad, između ostalih dobitnik je muzičkih nagrada Davorin i Porin. Supruga mu je Gabi Novak. Otac je dvoje djece i djed male Lu.

Festivali[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1969 - Čovjek kao ja
  • 1971 - Arsen 2
  • 1973 - Arsen (kompilacija, PGP RTB)
  • 1973 - Homo volans (dvostruka ploča)
  • 1975 - Vraćam se (festivalska kompilacija)
  • 1976 - Porodično stablo
  • 1976 - Otisak autora (kompilacija radova za druge pjevače)
  • 1976 - Pjesme sa šlagom
  • 1977 - Dedić-Golob
  • 1978 - Rimska ploča
  • 1978 - Kuća pored mora (instrumental)
  • 1980 - Arsenal (kompilacija)
  • 1980 - Pjevam pjesnike
  • 1980 - Naručene pjesme (kompilacija pjesama u izvedbi zvijezda estrade)
  • 1980 - Gabi i Arsen
  • 1981 - Carevo novo ruho
  • 1982 - Arsen pjeva djeci
  • 1984 - Provincija
  • 1985 - Kantautor (dvostruki album)
  • 1986 - Moje popevke (kompilacija kajkavskih popevki u izvedbi zvijezda estrade)
  • 1987 - Kino sloboda
  • 1987 - Arsen na Terazijama
  • 1988 - Hrabri ljudi
  • 1989 - Muzika za film i tv (kompilacija)
  • 1989 - Svjedoci priče
  • 1990 - Najbolje od Arsena (kompilacija)
  • 1993 - Tihi obrt
  • 1995 - Ko ovo more platit’. 36 šibenskih pjesama (Klapske izvedbe)
  • 1997 - Zaboravlja se (kompilacija, PGP RTS)
  • 1997 - Ministarstvo straha
  • 1999 - Herbar
  • 2002 - Kinoteka
  • 2003 - Imena žena (kompilacija pjesmama o ženama)
  • 2004 - Sve što znaš o meni (Arsen i prijatelji, koncertni album)
  • 2004 - Na zlu putu
  • 2006 - Dueti, dueli (kompilacija dueta)
  • 2008 - Rebus
  • 2008 - Za kino i TV (kompilacija)

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: