Arthur Rimbaud

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Arthur Rimbaud
Rimbaud.PNG
Rimbaud sa 17. godina.
Rođenje Jean Nicolas Arthur Rimbaud
(1854-10-20) 20. oktobar 1854.
Charleville, Ardennes, Francuska
Smrt 10. novembar 1891(1891-11-10) (37 god.)
Marseille, Francuska
Nacionalnost francuska
Zanimanje pjesnik
Godine aktivnosti 1870–1875.
Potpis
Arthur Rimbaud signature.svg

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (20. oktobar 185410. novembar 1891) bio je francuski pjesnik.

Rođen je 20. oktobra 1854. u Charlevilleu. Upoznavši Verlaiena, napušta porodicu i na njegov poziv dolazi u Pariz. Odlazi zatim s njim u London i Bruxelles, gdje Verlaine u, ljubomorom izazvanoj, svađi puca u njega 10. septembra 1873. Time prestaje njihovo prijateljstvo i počinje Rimbaudovo lutanje Evropom, a zatim i Afrikom, sve do svoje prerane smrti, 10. novembra 1891. godine.

Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak - vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod. Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je "ukleti" pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]