Idi na sadržaj

Arthur de Gobineau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arthur de Gobineau

Joseph Arthur de Gobineau (francuski: [ɡɔbino] ; 14. jul 1816. – 13. oktobar 1882.) bio je francuski aristokrata koji je najpoznatiji po tome što je pomogao u legitimizaciji rasizma korištenjem naučne rasističke teorije i „rasne demografije“, te po razvoju teorije arijevske rase. Svojim savremenicima poznat kao romanopisac, diplomat i putopisac, bio je elitista koji je, neposredno nakon revolucije 1848. godine, napisao Esej o nejednakosti ljudskih rasa. U njemu je tvrdio da su aristokrate superiorne u odnosu na obične ljude, i da aristokrate posjeduju više arijevskih genetskih osobina zbog manjeg ukrštanja sa inferiornim rasama.

Gobinoove spise su brzo pohvalili bijeli rasisti, Amerikanci koji podržavaju ropstvo, kao što su Josiah C. Nott i Henry Hotze, koji je preveo knjigu na engleski jezik. Izostavili su oko 1000 stranica originalne knjige, uključujući one dijelove koji negativno opisuju Amerikance kao rasno miješanu populaciju. Inspirirajući društveni pokret u Njemačkoj pod nazivom gobinizam, [1] njegova djela su također bila utjecajna na istaknute antisemite poput Richarda Wagnera, Wagnerovog zeta Houstona Stewarta Chamberlaina, rumunskog političara profesora A. C. Cuza i vođe Nacističke partije, koji su kasnije uređivali i ponovo objavili njegov rad.

Black and white sketch of Antoine Galland
Orijentalističke priče Antoinea Gallanda (na slici) imale su snažan utjecaj na Gobineaua u njegovoj mladosti.
Departmental Museum of the Oise
Portret Gobineauove žene, Clémence, slikar Ary Scheffer (1850)
Sepia photograph of Josiah C. Nott looking to his left
Josiah C. Nott
Photograph of Henry Hotzel looking at the casmera
Henry Hotze
Photograph of German composer Richard Wagner
Njemački kompozitor Richard Wagner (na slici), s kojim je Gobineau održavao snažno prijateljstvo, prikazan na fotografiji snimljenoj u Parizu, 1867.
  1. ^ Gould, Stephen Jay (1996). The Mismeasure of Man. W. W. Norton & Company. str. 359. ISBN 978-0393314250. Gobineau was undoubtedly the most influential academic racist of the nineteenth century. His writings strongly affected such intellectuals as Wanger and Nietzsche and inspired a social movement known as Gobinism.