Articuno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Articuno
Opći podaci
Japansko imeフリーザー Furīzā
Redni broj144
Generacijaprva
VrstaLedeni/Leteći
StepenElementarni
Razvio se iz-
Razvija se u-
Razvoj-
Visina1,7 m
Težina55,4 kg
SposobnostPritisak (Pressure)

Articuno je jedna od Legendarnih ptica, uz Moltresa i Zapdosa. Ime "Articuno" dolazi od engleske riječi "arctic" = arktički, odnoseći se na njegov Ledeni tip, i španske riječi "uno", što znači jedan, jer je brojčano prvi od triju Legendarnih ptica. Njegovo japansko ime, Furīza, ili Freezer, dolazi od engleske riječi "freeze", što znači zamrznuti, opet se odnoseći na njegov tip.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Articuno je ptičje utjelovljenje opake i uništavajuće hladnoće. Velika je ptica, sa plavom bojom perja, bijelim kandžama, bijelim prsima, krestom od tri plava pera koja mu krase glavu te dugim plavim, elegantnim repom. Kresta i rep nešto su tamnije boje u usporedbi sa perjem tijela, a njegovi su kljun i noge boje jorgovana sa primjesama plave boje. Njegov izgled, pogotovo dok leti, zabilježen je kao veličanstven od svakog ko je dobio priliku vidjeti ovog rijetkog Pokémona te ga se smatra najljepšom od tri Legendarne ptice, a tu spadaju još i Moltres i Zapdos.

Articuno je moćno, čarobno biće koje može stvarati i slobodno kontrolirati led. Njegova napola prozirna krila prožeta su suštinom hladnoće, a mahanje njegovih krila hladi zrak, pretvarajući vodene čestice u zraku u snijeg ili led. Zbog toga, vjeruje se da ovaj Pokémon sa svojim dolaskom donosi snijeg. Sposobnost da zamrzne vodu sa kretnjom koja inače stvara toplotu dokazuje da je Articuno jedan od najhladnijih Pokémona u postojanju, a sposoban je i kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu kako ne bi zamrznuo zrak dok miruje. Vjeruje se da Articuno živi na snijegom prekrivenim planinskim vrhovima, a u prilog tomu idu priče o udešenim planinarima i istraživačima, jer se, naime, vjeruje da se Articuno pojavljuje samo pred takvim ljudima kako bi ih spasio, jer nije zlonamjeran Pokemon.

Articuno se vjerovatno temelji na kecalu, ptici iz stvarnog života koja ima sličnu krestu i rep, i Ankom, mitološkom pticom sličnoj feniksu, no Anka ima moći nad ledom.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Articuno je dostupan u Pokémon Red, Blue, Yellow, FireRed i LeafGreen videoigrama. Smješten je na ostrvu Morske pjene. Articuno je jedinstven Pokémon za svaku igru, i igrač ima samo jednu šansu da ga uhvati. Isto tako, dostupan je i u Pokémon XD: Gale of Darkness, gdje ga se može oteti Grand Master Greevilu. Jedan je od šest Greevilovih Shadow Pokémona, veoma ga je teško uhvatiti/oteti. Articuno se pojavljuje kao šef u Pokémon Mystery Dungeon videoigrama.

Kao Legendarni Pokémoni, Articuno ima veoma visoke statistike, posebno se ističući u HP, Defense i Special Defense statusima. Trenere koji koriste Articuna u borbama često se naziva "banalnima". Doduše, kombinacija njegova tipa (Ledeni/Leteći) čini ga četverostruko slabim na Kamene napade, niz od lahko iskorištenih slabosti (Električni, Čelični i Vatreni napadi) i česta upotreba Metagrossa i Snorlaxa u timovima dovela je Articuna na listu nepoželjnih Pokémona u kompetitivnim borbama, čak i niže od Pokémona sa niskom osnovnom vrijednošću statistika. Kao takav, iako mnogi treneri Legendarne Pokémone smatraju banalnima, većina koja ih koristi izbjegava korištenje Articuna. Ponekad vidi svijetlo dana u kompetitivnim igrama, iako je dobar specijalni Tanker, a u Pokémon XD: Gale of Darkness dobio je pristup napadu Zvona ozdravljenja (Heal Bell). Još veće rasprave nastale su iz činjenice da u Pokémon FireRed i LeafGreen Articuno može naučiti i Apsolutnu ništicu (Sheer Cold) i Čitanje misli (Mind Reader), što mu zabranjuje ulaz u kompetitivne borbe.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Articuno se prvi put pojavio u filmu Pokemon The Movie 2000 – The Power of One zajedno sa druge dvije Legendarne ptice, Moltresom i Zapdosom. Lawrence III prisilno ih je natjerao borbu između njih, i Ash Ketchum ih je, zajedno s Lugiom, morao zaustaviti.

Articuno je bio središnji lik u tri epizode Pokémon animirane serije, gdje se Todd, Pokémon fotograf, pridružio Ash i prijateljima kako bi dobio priliku slikati Legendarnu pticu. Articunovo posljednje pojavljivanje bilo je u epizodi "Freeze Frame", gdje je spasio Asha i prijatelje iz snježne mećave.

Articuno se opet pojavio u Battle Frontier epizodama kao prijatelj i Pokémon Battle Frontier mozga Nolanda. Articuno je pripitomljen i ponekad se koristi u borbama, kao u borbi protiv Asha i njegova Charizarda. Znali su da je Articuno Legendarni Pokémon. Svejedno, prihvatili su izazov, i odnijeli pobjedu.

Nije poznato ako je svaki od ovih Articuna jedan jedinstveni Articuno (kao u videoigrama, gdje je svaki Legendarni Pokémon jedinstven), ili su to mladunci, rođaci ili daljnji potomci "Legendarnog Articuna", prikazanog u Pokémon filmu. Moguće je da je Articuno kao vrsta toliko rijedak i izoliran Pokémon, poput Zapdosa i Moltresa, do te granice da se smatra Legendarnim. Articuno je u filmu prikazan znatno viši nego u animiranoj seriji, ali veličina Pokémona u animiranoj seriji nije dosljedna (primjerice, Ashov Charizard u jednoj epizodi može biti prikazan dva puta viši od Asha, dok će u drugoj biti gotovo upola manji).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]