Asocijacija univerziteta Evrope

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Asocijacija univerziteta Evrope engleski: European University Association (AUE) predstavlja međunarodnu asocijaciju koja zastupa i podržava rad preko 850 institucija visokog obrazovanja u 47 različitih zemalja. Pri tome, asocijacija svojim članicama pruža forum za saradnju i razmjenu informacija o visokom obrazovanju i istraživačkim politikama. Članice asocijacije su evropski univerziteti uključeni u proces nastave i istraživanja, nacionalne asocijacije rektora i druge organizacije koje su aktivne na polju visokog obrazovanja i istraživanja.

AUE je nastala 2001. godine kao rezultat spajanja Asocijacije evropskih univerziteta (CRE) i Konfederacije Rektorskih konferencija Evropske unije. Čin ujedinjena je održan 31. marta 2001. u španskoj Salamanci.

Sjedište asocijacije se nalazi u glavnom gradu Belgije Briselu. Broji preko 850 članica, uglavnom evropskih institucija visokog obrazovanja, s različitim statusom, od pridruženih članica do članica sa potpunim individualnim ili kolektivnim članstvom.

Od bosanskohercegovačkih univerziteta, članice ove asocijacije su sljedeći univerziteti:[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]