Asocijacija univerziteta Evrope

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Asocijacija univerziteta Evrope (AUE)
Osnovana 2001.
Sjedište Brisel Belgija Belgija
Članice 850
Predsjednik Rolf Tarrach
Potpredsjednik David Drewry
Potpredsjednik Martine Rahier
Website AUE

Asocijacija univerziteta Evrope engleski: European University Association (AUE) predstavlja međunarodnu asocijaciju koja zastupa i podržava rad preko 850 institucija visokog obrazovanja u 47 različitih zemalja. Pri tome, asocijacija svojim članicama pruža forum za saradnju i razmjenu informacija o visokom obrazovanju i istraživačkim politikama. Članice asocijacije su evropski univerziteti uključeni u proces nastave i istraživanja, nacionalne asocijacije rektora i druge organizacije koje su aktivne na polju visokog obrazovanja i istraživanja.

AUE je nastala 2001. godine kao rezultat spajanja Asocijacije evropskih univerziteta (CRE) i Konfederacije Rektorskih konferencija Evropske unije. Čin ujedinjena je održan 31. marta 2001. u španskoj Salamanci.

Sjedište asocijacije se nalazi u glavnom gradu Belgije Briselu. Broji preko 850 članica, uglavnom evropskih institucija visokog obrazovanja, s različitim statusom, od pridruženih članica do članica sa potpunim individualnim ili kolektivnim članstvom.

Od bosanskohercegovačkih univerziteta, članice ove asocijacije su sljedeći univerziteti:[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]