Atifete Jahjaga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Atifete Jahjaga
3. predsjednica Kosova
Vrijeme na vlasti
7. april 2011 – 7. april 2016.
PrethodnikJakup Krasniqi (v.d.)
NasljednikHashim Thaçi
Rođenje (1975-04-20) 20. april 1975 (48 godina)
Đakovica, SAP Kosovo, SR Srbija, SFRJ (danas Kosovo)
Politička strankaNezavisna
Porodica
VjeraIslam

Atifete Jahjaga (rođena 20. aprila 1975) bila je 3. predsjednica Kosova, prva žena i nestranačka osoba na toj funkciji. Prije toga je služila kao zamjenica direktora Kosovske policije,[1] u činu general majora,[2] Jahjaga je na mjesto predsjednika došla nedugo nakon što je izbor prethodnog predsjednika Behgjeta Pacollija proglašen neustavnim, odnosno kao kompromisni kandidat Demokratske stranke Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Pacollijeve Alijanse za novo Kosovo koga je podržao američki ambasador Christopher Dell.

Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Prištini, gdje je završila studije na Pravnom Fakultetu Prištinskog Univerziteta 2000. godine. Završila je Postidiplomsko Certifikovanje na Policijskom Menadžmentu i Krivično pravo na Univerzitetu Liecester u Ujedinjenom Kraljevstvu godine 2006-07, Postdiplomsko certifikovanje za kriminalističke nauke pri Univerzitetu Virginia u SAD-e, godine 2007. Nakon toga je nastavila studije magistrature, smjer Međunarodni odnosi na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini. Kao dodatak ovim studijama, pratila je pri Evropskom Centru za studije bezbjednosti „George C. Marshall“ Njemačka, na Nacionalnoj Akademiji FBI-a u SAD-e i pri Departmanu Pravde u SAD-e. Jahjaga je bila zamjenica Generalnog direktora policije Kosova od februara 2009. godine, do njenog izbora za Predsjednicu Republike Kosova, 7. aprila 2011 godine. Još od osnivanja Policije Kosova, na početku 2000. godine, na početku je služila kao policijska službenica, napredujući na regionalnom nivou i na nivou Generalnog Štaba. Tokom njene ranije karijere, Jahjaga je služila u važnim dužnostima sprovođenja reda i zakona u Jedinici stručnih standarda, potom Pomoćnica zamjenika direktora policije Kosova, Pomoćnica šefa ljudskih resursa, Specijalna izvršna pomoćnica zamjenika komesara za administraciju policije Kosova, Zamjenica komandanta za Graničnu policiju kosovske Policije, Predvodnik Departmana obuke, Pomoćnica zamjenika komesara kosovske Policije za Graničnu policiju, pomoćnica Zamjenika komesara kosovske Policije za osoblje i obučavanje.

Osim albanskog jezika, Jahjaga tečno vlada engleskim i srpskim jezikom. Udata je i zajedno sa suprugom Astrit Kuçijem živi u Prištini.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Koha, "Në krye të Policisë së Kosovës, Atifete Jahjaga" Arhivirano 10. 4. 2011. na Wayback Machine Shqip TIME.mk 16. X 2010 (pristup 6. april 2011)
  2. ^ "Atifete Jahjaga zgjidhet presidente e Republikës" Telegrafi.com 7. IV 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Političke funkcije
Prethodno
Jakup Krasniqi
v.d.
Predsjednica Kosova
2011–2016
Poslije 
Hashim Thaçi