Augustov hram u Puli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Augustov hram u Puli

Augustov hram je antički spomenik u centru Pule, na središnjem gradskom trgu Forum. Bio je situiran na nekadašnjem rimskom forumu u Puli i predstavljao je istočni dio kompleksa tri hrama, od kojih je još sačuvan dio Dijanina hrama, koji je danas uklopljen u pulsku komunalnu palaču.. Augustov hram u današnjem obliku predstavlja plod raznoraznih pregradnji i dogradnji tokom vijekova, a konačni oblik dobija za vrijeme austrougarske vladavine te nakon drugog svjetskog rata, za vrijeme kojega je bio u potpunosti uništen. Danas se u njemu nalazi muzej i zbirka antičkih spomenika sa područja puljštine.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Augustov hram u Puli koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.