Austrijska škola (ekonomija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Austrijska škola je ekonomska škola koja proučava fenomene ekonomije na osnovu akcija pojedinaca (ljudskog ponašanja). Ova škola zastupa metodološki individualizam objašnjavajući ekonomski razvoj, uz isticanje organizacijske snage mehanizma cijena. Predstavnici ove škole su promotori ideja slobodnog tržišta (laissez faire).

Izraz "austrijska škola" ne bi trebalo razumijevati kao geografsku odrednicu škole, već kao odrednicu za temeljne ideje koje dijele njeni pripadnici. Fritz Machlup je bio jedan od utjecajnih "austrijanaca", koji je naglašavao da austrijska škola nije nikakva akademska institucija, već način razmišljanja, specifična tehnika ekonomske analize, zapravo jedan poseban istraživački program. Riječ je o konzistentnom teorijskom sistemu koji se bitno razlikuje od ostalih ekonomskih škola[1].

Popularnost ideja ove škole i njen utjecaj na ekonomsku nauku vremenom su se mijenjali. Prvo se krenulo sa etabliranjem škole i rastom njene popularnosti na kraju devetnaestog vijeka i tokom prvih decenija dvadesetog vijeka. Zatim je slijedio nagli pad popularnosti i uticaja u vremenu kejnzijanske revolucije, kada je izgledalo da se škola definitivno ugasila i konačno novi rast popularnosti i uticaja tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, koji traje i do danas.

Ključni predstavnici austrijske škole su: Ludwig von Mises, Friedrich August von Hayek, Karl Menger, Eugen von Bem-Baverk.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Stojanović B., Osnove austrijske teorije, Centar za izdavačku djelatnost Ekonomskog fakulteta u Beogradu, 2009, str 1.