Autodesk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo kompanije Autodesk

Autodesk, Inc. (NASDAQ: ADSK) jeste američka multinacionalna korporacija, fokusirana na proizvodnju softvera za dizajniranje u 2D i 3D, koji se koristi u arhitekturi, inženjerstvu, građevinarstvu, proizvodnji, medijima i zabavi. Autodesk je osnovan 1982.[1] od strane John Walker-a, koautora ranih verzija najpoznatijeg CAD proizvoda ove kompanije, AutoCAD-a,[2] kao i dvanaest drugih. Sjedište korporacije je u gradu San Rafael, Kalifornija.

Autodesk je postao poznat po svom najpopularnijem softveru za računarski pomognuto projektovanje, AutoCAD. Ujedno, uz AutoCAD, Autodesk razvija rješenja za izradu digitalnih prototipova u svrhu vizualizacije, simulacije i analize osobina proizvoda, kao u stvarnom svijetu, tokom procesa dizajniranja i projektovanja, koristeći digitalni model.

Kompanija također razvija softver za mdeiranje informacionog sistema zgrada (BIM),[3] koristeći trodimenzionalni model objekta.

Autodesk također proizvodi softver za kreiranje u digitalnim medijima: od vizuelnih efekata za televiziju i film, kolor gradiranja i editovanja, do animacije, razvoja igara, i vizualizacije u dizajnu.

Trenutni predsjednik i CEO je Carl Bass.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Company". www.autodesk.com. Pristupljeno 26. 7. 2016.
  2. ^ "AutoCAD 1.0 December 1982". Between the Lines. Pristupljeno 26. 7. 2016.
  3. ^ "What Is BIM | Building Information Modeling | Autodesk". Pristupljeno 26. 7. 2016.