SAO Bosanska krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Autonomna regija Krajina)
SAO Bosanska krajina
Српска аутономна област Босанска Крајина
1991–92
Države prije:
SFRJ
Države poslije:
Bosna i Hercegovina
Zastava Grb
Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Banja Luka
Zakonodavstvo  

SAO Bosanska krajina (Srpska autonomna oblast Bosanska krajina ili Autonomna oblast Krajina) bila je samoproglašena srpska autonomna oblast (SAO) u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini (SR BiH). Postojala je od 1991. do 1992, kada se ujedinila sa ostalim samoproglašenim srpskim autonomnim područjima u Bosni i Hercegovini i oformila Republiku Srpsku. Glavni grad ove oblasti bila je Banja Luka, a SAO Bosanska krajina su pripadale općine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Srpska autonomna oblast Hercegovina formirana je u ljeto i jesen 1991. odlukom Skupštine zajednica općina Bosanske krajine, a pretvorena u SAO 16. septembra 1991. U početku nije uključivala općinu Prijedor te dijelove Cazinske krajine.

Dana 16. septembra 1991, Zajednica općina Bosanske krajine postaje Autonomna regija Krajina (ARK), koja se sastojala od sljedećih općina: Banja Luka, Bihać - Ripač, Kozarska Dubica, Gradiška, Bosanska Krupa, Novi Grad, Bosanski Petrovac, Čelinac, Donji Vakuf , Ključ, Kneževo, Kotor Varoš, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Šipovo, Laktaši i Teslić. Dana 24. oktobra 1991. formira se Skupština srpskih naroda u Bosni i Hercegovini, u kome je većinu imala Srpska demokratska stranka. Na toj skupštini, 9. januara 1992. usvojena je deklaracija kojom se proglašava Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu, čime je regija Bosanske krajine postala dio ove novoformirane republike.[1]

Postojali su pokušaji tokom 1991. da se ARK spoji sa SAO Krajinom, samoproglašenom srpskom oblašću u Hrvatskoj. Dana 12. septembra ARK službeno mijenja ime u SAO Bosanska krajina.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]