Autosjedalica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Autosjedalica

Autosjedalica je sigurnosni sistem koji se postavlja na sjedište automobila i za njega pričvršćuje automobilskim pojasevima ili sistemom Isofix. Namijenjena je transportu djece od rođenja do otprilike 12 godina.

Autosjedalice prate rast i razvoj djeteta te su, prema ECE R44/03 i ECE R44/04 direktivi, podijeljene u sljedeće osnovne težinske grupe:

autosjedalice za novorođenčad i sasvim malu djecu:

 • grupa 0: od rođenja do 10 kg
 • grupa 0+: od rođenja do 13 kg

autosjedalice za malu djecu:

 • grupa I: od 9 do 18 kg

autosjedalice za veću djecu:

 • grupa II: od 15 do 25 kg
 • grupa III: od 22 do 36 kg

Praktično, autosjedalice mogu biti izvedene kao autosjedalice isključivo određene grupe ili kao kombinirane autosjedalice. Kombinirane autosjedalice protežu se kroz više težinskih grupa.

Težina djeteta glavni je kriterij prema kojem je napravljena podjela autosjedalica na grupe. Međutim, naročito kod sasvim male djece, težina ne može biti i jedini kriterij prema kojem se bira autosjedalica za pojedino dijete. Ponekad djeca prerastu autosjedalicu po visini prije nego po težini.

Propisi po zemljama[uredi | uredi izvor]

Autosjedalica za malu djecu, pravilno postavljena i urađena po navedenim EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni utjecaj deakceleracije u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije koje uzrokuju modrice po tijelu i manje tjelesne povrede.[1] Statistički podaci pokazuju da pravilna upotreba autosjedalice smanjuje smrtnost novorođenčadi kod sudara u vozilu za 71%,[2] te smrtnost male djece za 54%[3], a za 69% [4] smanjuju potrebu za hospitalizacijom djece nakon sudara.

Propisi u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, propisana je upotreba autosjedalica za djecu do 5 godina starosti. (Službeni glasnik BiH, broj 6/06, 75/06 i 44/07, član 34, stav 2)

Australijski propisi[uredi | uredi izvor]

Po zakonu svaka dječija auto sjedalica u Australiji mora posjedovati Australian Standard AS/NZ1754 naljepnicu. Mnoge inozemne autosjedalice, uključujući one iz zemalja kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, ne zadovoljavaju ovaj standard i ne mogu biti legalno korištene u Australiji. Djeca ispod godine dana moraju osigurana u adekvatnoj, odobrenoj autosjedalici. Putnici od godinu dana i više, ali mlađi od 16, moraju zauzimati mjesto opremljeno sa sigurnosnim pojasom ili adekvatnom autosjedalicom, ako je takvo sjedište dostupno. Odgovornost za ispravno korištenje autosjedalice je na vozaču. Kazne za vozače koji nisu poveli računa da su putnici ispod 16 godina vezani kako se zakonom nalaže su 165 $ i 3 kaznena poena a ako se to rješava u sudu - onda može kazna da dodje i do 500$ i 3 kaznena poena. Može se primijeniti i suspenzija ili oduzimanje vozačke dozvole.

Oslobađanje od primjene navedene zakonske norme[uredi | uredi izvor]

 • Ako dijete mlađe od godinu putuje u taksiju i adekvatan pojas nije omogućen, obezbjediti da dijete ne putuje na prednjem sjedištu
 • Ako dijete putuje u policijskom vozilu ili vozilu hitne pomoći
 • Ako dijete ima medicinsko stanje ili fizički nedostatak koje onemogućava korištenje autosjedalice, a vozač ima potvrdu ljekara specijaliste koja dokazuje da je to zaista tako.

Izvršena je revizija australijskih propisa o sigurnosti djece u saobraćaju i predložene su njihove izmjene. Ako ovo bude odobreno od strane federalnog i državnog ministra djeca će morati biti u odgovarajućim autosjedalicama do 4 godine i u busteru do 7 godine. Detalji se nalaze u prijedlogu izmjena zakona koji uključuju reviziju međunarodnih potreba i antropometrije dizajna dječije autosjedalice. Kao dio ovog projekta trenutno se razmatra da se australijski standard za dječije vezanje pojasa prilagodi starijoj i krupnijoj djeci.

Propisi Novog Zelanda[uredi | uredi izvor]

Po zakonu Novog Zelanda svaka autosjedalica, prodata ili koja je u upotrebi, mora zadovoljiti jedan od slijedećih sigurnosnih standarda:

 • Australian Standard/New Zealand Standard 1754 dječiji sigurnosni sistem za upotrebu u motornim vozilima
 • Britanski Standard 3254 za sigurnosne pojaseve za odrasle, naopako okrenute sjedalice za novorođenčad i pojasevi za djecu
 • Britanski Standard AU185 za buster jastuke
 • Britanski Standard AU202, specifikacija za naopako okrenute sjedalice za novorođenčad za upotrebu u putničkim vozilima
 • UN/ECE Regulativa br. 44, Jedinstvena provizija o odobrenju sprava za osiguravanja- vezivanje djece u motornim vozilima.(“Child Restraint System”) (E/ECE324-E/ECE/TRANS/505/Add.43);
 • Federal Motor Vehicle Safety Standard No. 213, Child Restraint Systems;
 • Tehnički standard za sigurnosne pojaseve za djecu (Japan)

Autosjedalice koje nezadovoljavaju jedan od ovih standarda ne mogu se legalno koristiti u Novom Zelandu. Kao vozač morate biti sigurni sljedeće:

 • Da su sva djeca mlađa od pet godina propisno osigurana adekvatnom autosjedalicom. Ukoliko to nisu ne smijete putovati sa njima.
 • Djeca između pet i sedam godina moraju biti u odgovarajućoj autosjedalici. Ukoliko ona nije dostupna moraju koristiti sigurnosni pojas automobila. *Ukoliko ni jedno ni drugo nije dostupno djeca moraju sjediti na stražnjem sjedištu.
 • Djeca od 8-14 godina moraju koristiti sigurnosni pojas u automobilu, a ako ga nema moraju sjediti na zadnjem sjedištu.
 • Djeca mlađa od 15 godina mogu sjediti pored vozača ako su osigurana autosjedalicom ili sigurnosnim pojasom šta god je odgovarajuće njihovom uzrastu.

Oslobađanje od zakona[uredi | uredi izvor]

Djeca se mogu voziti bez odgovarajuće autosjedalice ili pojasa u sljedećim slučajevima:

 • U oldtimerima koji su proizvedeni prije 1955 godine i ne posjeduju sigurnosne pojaseve
 • U vozilima javnog gradskog prevoza kao što su Taxi, autobusi,
 • Velikim vozilima kao što su Kamioni, kombiji i slično

Međutim, ako u ovim vozilima postoji sigurnosni pojasevi ili su obezbjeđeni autosjedalicama dijete mora biti osigurano njima. Taxi kompanije će najvjerovatnije obezbjediti autosjedalice za djecu.

Vozač vozila javnog saobraćaja nije zakonski odgovoran da obezbjedi upotrebu i postojanje sigurnosnog pojasa, već je na svakoj osobi odgovornoj za dijete da se za to pobrine.

Evropa[uredi | uredi izvor]

Djeca u autosjedalicama (Poljska)

Direktivom 2003/20/EC Evropskog parlamenta i vijeća održanom 8. aprila 2003 godine amandmanom na direktivu vijeća propisana je obavezna upotreba dječijeg sigurnosnog sistema u vozilima od 09.05.2006. godine. Djeca manja od 150 cm visine koja se nalaze u vozilu koje je opremeljeno sigurnosnim sistemom moraju biti vezana u integrisanoj ili neintegrisanoj autosjedalici pogodnoj za dječiju težinu između 0–36 kg. U praksi dječiji sigurnosni sistem mora biti prilagođen i prednjem i bilo kojem drugom redu sjedišta. Naopako okrenuta autosjedalica nesmije se koristiti na prednjem sjedištu ukoliko vozilo posjeduje air bag. Izuzetno dijete se smije transportovati u naopako okrenutoj autosjedalici ukoluko je air bag deaktiviran. Dječije autosjedalice koje se koriste moraju biti odobrene od strane standarda UN-ECE propis 44/04 ili direktivom 77/541/EEC. Međutim, do 09.maja 2008. godine države članice mogu dozvoliti upotrebu autosjedalica odobrenih u skladu sa njihovim nacionalnim standardima.

EuroNCAP je razvio dječiju sigurnosnu zaštitu proračunatu da se unaprijedi dizajn.

Poeni se dobijaju ako je univerzalno sjediste ISOFIX instaliran u auto sa svim vrstama vezivanja i osiguranja djece u autu, kao i za kvalitet upozoravajucih natpisa - nalepnica ili prisustva de-aktivizirajuceg sistema za frontalne (prednje) vazdusne jastuke.

Hrvatska[uredi | uredi izvor]

Upotreba autosjedalica u Hrvatskoj regulisana je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama (NN 105/04)[5] U Republici Hrvatskoj djeca mlađa od 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, niti na stražnjem sjedištu djeca mlađa od 5 godina koja nisu pravilno vezana u autosjedalici. Ovo proizlazi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, gdje u članku 163 stoji:

Članak 163.

(1) Vozač i putnici tokom vožnje u motornom vozilu na sjedištima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

(2) Vozač osobnog automobila ne smije na prednjem sjedalu prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga, dijete mlađe od 12 godina niti na stražnjem sjedalu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na stražnjem sjedalu ima pričvršćenu dječiju sjedalicu, u kojoj dijete mora biti vezano.

(3) Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba koja postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 92/05) propisuje da autosjedalice koje se koriste moraju biti atestirane i u skladu s direktivom ECE R44.

Članak 63.

(1) U ličnim automobilima prvi put registriranim u Republici Hrvatskoj nakon 1. januara 1977. moraju postojati sigurnosni pojasevi i njihovi priključci najmanje u prvom redu sjedišta. Bočna sjedišta u prvom redu sjedišta moraju imati sigurnosne pojaseve na tri tačke vezivanja, a srednja sjedišta u prvom redu sjedišta mogu imati sigurni pojas najmanje u dvije tačke vezivanja.

(3) Vlastiti i kombinovani automobili kao i laki četverocikli s kabinom i četverocikli s kabinom koji se prvi put registruju u Republici Hrvatskoj od 1. januara 1999. moraju imati ugrađene sigurnosne pojaseve i njihove priključke na svim sjedećim mjestima u vozilu. Sigurnosni pojasevi i njihovi priključci moraju biti homologiranog tipa.

(4) Dječija sjedišta koja se postavljaju u vlastiti automobili i kombinirani automobil moraju biti u skladu s direktivom ECE R 44.03 i moraju biti postavljena na stražnje sjedište na način kako to preporučuje proizvođač dječijeg sjedišta.

(5) Odredbe ovog članka ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga Republike Hrvatske iz članka 245. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Španija[uredi | uredi izvor]

Prednje sjedište: osobe mlađe od 12 godina manje od 135 cm moraju sjediti u dječijoj sigurnosnoj sjedalici. Ako su viša od 135 cm mogu koristiti sigurnosni pojas za odrasle. Zadnje sjedište: osobe manje od 135 cm moraju sjediti u dječijoj sigurnosnoj sjedalici.

Amerika[uredi | uredi izvor]

[1] Arhivirano 13. 2. 2008. na Wayback Machine

Kanada[uredi | uredi izvor]

[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ content&task=view&id=19&Itemid=31[mrtav link] DjeCa
 2. ^ United States Department of Transportation, National Highway Traffic Safety Administration. Standardized Child Passenger Safety Training Program Participant Manual, 2000. DOT HS 366 R2/00:D-1
 3. ^ United States Department of Transportation, National Traffic Safety Administration. Revised Estimates of Child Restraint Effectiveness. Research Notes, December 1996.
 4. ^ United States Department of Transportation, National Highway Traffic Safety Administration. An Evaluation of Child Passenger Safety: The Effectiveness And Benefits of Safety Seats. DOT HS 806 890
 5. ^ content&task=view&id=5&Itemid=6[mrtav link] Autosjedalice.info

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]