Univerzitet Al Azhar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Azhar)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Al Azahar u Kairu, Egipat

Univerzitet Al Azhar (ar. الأزهر الشريف; al-Azhar al-Shareef; Časni Azahr) je vodeća ustanova visokog obrazovanja u Egiptu, čuvena u svijetu zbog svoje uloge u islamskoj nauci i obrazovanju. Drugi je najstariji univerzitet u svijetu sa kontinuiranim radom od svog osnivanja.

Historija[uredi | uredi izvor]

Azhar je izgradila fatimidska dinastija (909-1171) kojoj je Kairo služio kao prijestolnica. Povezan je sa džamijom Al Azhar (na arapskom: najblistavija) koja je dobila ime po prelijepim palačama koje je okružuju ili po Poslanikovoj kćerki Fatimi Al-Zahri. Džamija je počela sa izgradnjom 969. godine i završena je za dvije godine. Teološka škola je osnovana 988. i na njoj je izučavan šiitski islam. Krajem srednjeg vijeka, univerzitet postaje sunitski.

Uređenje[uredi | uredi izvor]

Većina sunita Azhar smatra najprestižnijim islamskim univerzitetom. Na čelu Azhara je "Šejh-ul Azhar"; član Vrhovnog savjeta. Za razliku od većine univerziteta, Azhar ne prima nemuslimanske studente. 1961. univerzitet je temeljito reorganizovan od strane Nasserove vlade. Otvoreno je par sekularnih fakulteta (medicina, mašinstvo, agrikultura) kao i fakultet za žene.

Biblioteka[uredi | uredi izvor]

Azharova biblioteka sadrži 99 062 knjiga od 595 668 tomova. Najveći dio čine rukopisi i rijetke knjige, neke stare čak 13 st. Biblioteka je u centru pažnje mnogih istraživača, studenata i drugih islamskih univerziteta.

2005. pokrenuta je online arhiva, plod saradnje univerziteta i Naučnog projekta Muhamed bin Rašid al Maktum iz Dubaija. U budućnosti će biti omogućen besplatan pregled 42 000 rukopisa od približno sedam miliona stranica.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]