Azizija džamija (Bosanski Šamac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Azizija džamija, Bosanski Šamac

Azizija džamija je izgrađena 1866. godine u Bosanskom Šamcu. Azizija je bila pod zaštitom bivše države kao vrijedan spomenik graditeljske djelatnosti tog perioda i najstariji je objekat kulturno-historijskog nasljeđa u gradu.
Ime je dobila, kao i sam grad (koji se do 1878. zove Gornja Azizija - Aziziei Bela), po osnivaču grada, osmanlijskom sultanu Abd-ul-Azizu.

Rušenje[uredi | uredi izvor]

Aziziju džamiju su do temelja srušile srpske vlasti u ratu 1992. godine, kao i sve ostale džamije na teritoriji sa srpskom ili hrvatskom vlašću (preko 1500 džamija). Građevinski materijal džamije je odvežen.

Rekonstrukcija[uredi | uredi izvor]

U julu 2004. godine je započeta izgradnja Azizija džamije na istom mjestu na kojem se nalazila prije rata u glavnom gradskom parku, a dovršena je krajem 2006. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Azizija džamija (Bosanski Šamac) koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.