BIBSYS

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa BIBSYS (identifikator))
Datoteka:Bibsys Orio screenshot.png
Snimak ekrana stranice za pretragu Oria, koja prikazuje pretragu za "Wikipedia" u biblioteci Univerziteta u Bergenu
Datoteka:Bibsys Ask screenshot.png
Snimak ekrana starije Ask verzije Bibsysa, koji prikazuje polje za naprednu pretragu

BIBSYS je administrativna agencija koju je osnovalo i organizovalo Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Norveške. Oni obezbjeđuju razmjenu, skladištenje i pronalaženje podataka koji se odnose na istraživanje, nastavu i učenje – historijski metapodaci koji se odnose na bibliotečke resurse.

BIBSYS sarađuje sa svim norveškim univerzitetima i univerzitetskim koledžima, kao i istraživačkim institucijama i Nacionalnom bibliotekom Norveške.[1] [2] Bibsys je formalno organizovan kao jedinica na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije (NTNU), koji se nalazi u Trondhajmu, Norveška. Upravni odbor imenuje norveško Ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

BIBSYS nudi istraživačima, studentima i drugima lahak pristup bibliotečkim resursima pružajući jedinstvenu uslugu pretraživanja Oria.no i druge bibliotečke usluge.[3] Oni također isporučuju integrisane proizvode za interno poslovanje istraživačkih i specijalnih biblioteka, kao i otvorene obrazovne resurse. [4]

Kao član DataCite -a, BIBSYS djeluje kao nacionalni predstavnik DataCite -a u Norveškoj i na taj način omogućava svim norveškim visokoškolskim i istraživačkim institucijama da koriste DOI na svojim istraživačkim podacima.

Svi njihovi proizvodi i usluge razvijaju se u saradnji sa njihovim institucijama članicama.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Language institute asks hackers to help (archived) in Aftenposten, 7 June 2002 "The Ivar Aasen Center is a member of Bibsys, which is a library data center offering services to all Norwegian University Libraries, the National Library, all college libraries, and a number of research libraries."
  2. ^ Kulturell kampanjejournalistikk in Aftenposten 4 March 2009 "Et enkelt søk i Bibsys (et elektronisk biblioteksystem for hele landet, red.anm.)"
  3. ^ Pilotprosjekt i det stille in Aftenposten 25 June 2009 "eller du kan låne den fra nærmeste bibliotek gjennom Bibsys."
  4. ^ Harvard i spissen for utdanningsrevolusjon in Aftenposten 5 June 2014 "Mellom fem og ti nye studietilbud har meldt sin ankomst til sommeren og høsten, sier Frode Arntsen i Bibsys, som er ansvarlig for nettportalen."