BMP-3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
BMP-3
2008 Moscow May Parade Rehearsal - BMP-3.JPG
Svojstva
Posada3+7
Dužina7.14 m
Širina3.20 m
Visina2.4 m
Težina18.7 tona
Oklop i naoružanje
Oklop35 mm
Osnovno naoružanje100 mm top
Sekundarno naoružanje3x7.62 mitraljeza
Pokretljivost
PogonUTD-29M diesel
500 KS
Suspenzijatorzijske poluge
Brzina na cesti72 km/h
Snaga/težina27 KS/t
Domet600 km

BMP-3 je borbeno vozilo pješadije ruske vojske. BMP-3 je posljednji model relativno uspješne porodice sovjetsko-ruskih borbenih vozila pješadije. BMP je skračenica koja na ruskom znači Bojevaja Mašina Pehoti (Боевая Машина Пехоты) što na bosanskom znači "borbeno vozilo pješadije".

Razvoj[uredi | uredi izvor]

BMP-3 je prvi put javno predstavljen u maju 1990. Konstruisanje je započelo 1980. u tvornici Kurganmašzavod u Sibiru, a razvoj naoružanja povjeren je Instrument Design Bureau iz Tule. To je treća generacija ruskih BVP na kojoj su uklonjeni nedostaci uočeni na prethodnicima BMP-1/2 i napušten princip ugradnje motora u prednjem dijelu u korist stražnjeg.[1]

Naoružanje[uredi | uredi izvor]

BMP-3 je BVP impresivne vatrene moći i pokretljivosti. Jedini je opremljen 100 mm topom (2A70) koji je i lanser protivtenkovskih raketa (9M117), brzometnim topom 30 mm (2A72) i spregnutim mitraljezom 7,62 u pokretnoj kupoli. Oružje je stabilizovano u dvije ravni pa se može koristiti i u pokretu, a sistem za upravljanje vatrom čine balistički računar i laserski daljinar. Nišandžija raspolaže nišanskom spravom 1K13-A sa povećanjem 8x danju i 3x noću pri čemu se koristi IC reflektor. Komandirovi osmatrački periskopi imaju 5x dnevno i 3x noćno povećanje. U spremniku ispod kupole je smješteno 40 trenutno-razornih granata (početne brzine 250 m/sek). 22 granate se nalaze u automatskom punjaču koji pruža brzinu vatre od 10 granata u minuti na maksimalnom dometu od 4000 m. Iz iste cijevi se ispaljuju i protivtenkovske rakete 9M117 Bastion AT-10 Stabber dometa 4000 m i probojnosti 650 mm. Svaki BMP-3 raspolaže sa 8 raketa koje imaju vođenje kroz laserski snop (beam-riding) sa odašiljačem postavljenim na blendi topa, a u lanser se zbog veće dužine unose isključivo ručno. Automatski top 30 mm ima brzinu vatre od 390 granata u minuti, a elevacija od -6 do +60 stepeni omogućava gađanje i zračnih ciljeva. Posjeduje dvije vrste granata koje imaju posebno staze za hranjenje: visokoeksplozivne (HE-I ) za borbu protiv neoklopljenih i zračnih ciljeva i protivoklopne APDS koje na 1500 m probijaju 25 mm pancirnog čelika. Dva vojnika koja su smještena na bočnim stranama prednjeg oklopnog tijela raspolažu sa mitraljezima ili 30 mm automatskim bacačima granata za djelovanje po bočnim ciljevima tokom probijanja neprijateljskih linija.[2]

Oklop[uredi | uredi izvor]

Za razliku od prethodnika koji su oklopljeni pancirnim čelikom oklopno tijelo novog BVP čine zavarene ploče valjanog aluminija koje pružaju zaštitu od streljačkog naoružanja i fragmenata granata. Prednji dio oklopnog tijela i kupole su dvoslojne konstrukcije i pružaju zaštitu od granata 25 mm pod uglom od 60 stepeni. Pored tri člana posade, komandira i nišandžije u oklopnoj kupoli i vozača u prednjem dijelu oklopnog tijela, BMP-3 prevozi i desant od 7 vojnika od kojih su dva smještena sa strana vozača, a petorica u trupnom dijelu između motora i kupole.

Pokretljivost[uredi | uredi izvor]

Svoju visoku prohodnost BMP-3 je dokazao tokom testiranja u pustinji Ujedinjenih Arapskih Emirata i cjelodnevnih vožnji po pješčanim dinama velikog uspona, pri čemu su morali pratiti terenski automobil Toyota Land Cruiser, koje američki Bradley nije uspio savladati. Vozilo je prošlo i test izdržljivosti višednevne vožnje punom brzinom na dužini od 200 km bez većih kvarova i otvaranja vatre iz pokreta nakon čega su zadovoljni arapski generali objavili narudžbu vozila opremljenih francuskim termovizijskim sistemom Athos. BMP-3 u službi UAE su opremljeni i dodatnim pasivnim oklopom koji prekriva 50 prednjeg i 85% bočnog djela vozila sa kojim borbena težina raste na 23,5 tona.

Verzije[uredi | uredi izvor]

Rusija[uredi | uredi izvor]

 • BMP-3 – osnovni model
 • BMP-3M – nadograđena verzija BMP-3. Ima novu kupolu i novi motor. Ima moderniji sustav za upravljanjem paljbom (SUP) s digitalnim balističkim računalom, novu termoviziju i novi periskop za zapovjednika. Dodan je pasivni oklop koji štiti od 12.7 mm strojnice na udaljenosti od 50 metara. Postoji mogućnost postavljanja i eksplozivno-reaktivnog oklopa. Ugrađen je novi motor UTD-32 koji ima 660 ks. Postoji više verzija BMP-3M koji su opremljeni s dodatnim oklopom, imaju i „Arena-E“ ili „Štora-1“ sustav aktivne zaštite, klima uređaj itd.
 • BMP-3K – Komandna varijanta BMP-3 vozila. Ova verzija je opremljena radiovezom R-173, AB-1 APU, navigacijskim uređajem TNA-4-6 itd. Članovi: 3+3
 • BMP-3F – specijalna izvedba za marince. Ima poboljšanu plovnost.
 • BRM-3K – verzija namijenjena izviđanju. Naoružan je s 30 mm topom i suspregnutom 7.62 mm strojnicom. Težina vozila je 19 tona.
 • BREM-L „Beglianka“ – oklopno vozilo za popravak opremljeno s dizalicom i vitlom.
 • 9P157 „Krizantema-S“ – protivtenkovska inačica s a dvije nadzvučne 9M123 „Khrizantema“-S (AT-15) rakete
 • 9P157 „Kornet-T“ – protivtenkovska verzija s 9M133 Kornet (AT-14) raketnim sustavom
 • 2S31 Vena – verzija artiljerijske podrške s 120 mm topom
 • DZM „Vostorg-2“ – borilačko inženjersko vozilo
 • UR-93 – sistem za razminiranje. Prototip
 • KhTM – trener vozilo
 • Hermes – vozilo namijenjeno PVO s raketama i radarskim sustavom. Prototip

Kina[uredi | uredi izvor]

 • ZBD97 – kineska verzija. Uključuje vozilo za potporu pješadiji s 120 mm topom, inženjersko vozilo itd.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 4. 5. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 4. 5. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]