BMW Z8

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
BMW Z8.jpg
BMW Z8

BMW Z8 je automobil koji je proizvodila njemačka firma BMW u periodu od 2000. do 2003. Koristi također BMW-ovu kodnu oznaku E52.

Z8 je tržišna varijanta modela Z7 iz 1997. godine, koji je urađen kao stilistička vježba u čast modela BMW 507 iz 1956-59. Z7 je izazvao senzaciju na izložbi automobila u Tokiju 1997, tako da su u BMW-u olučili pokrenuti proizvodnju uz blage izmjene na modelu. Model za prodaju je dobio naziv Z8, a proizveden je ograničen broj od 5 703, od čega je oko pola prodato na tržištu SAD-a.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Sportcar sergio luiz ara 01.svg Nedovršeni članak BMW Z8 koji govori o automobilima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.